La vespa asiàtica arriba a l'alt Berguedà

Veïns de Borredà han advertit els últims dies de la presència al poble de diversos exemplars

20 de novembre del 2018
Actualitzat a les 12:24h
Vespa asiàtica fotografiada a Berga el mes d'octubre.
Vespa asiàtica fotografiada a Berga el mes d'octubre. | Joan Escobet Casals
La vespa asiàtica o velutina ha arribat a l'alt Berguedà, concretament se n'han detectat exemplars a Borredà. Veïns del municipi han advertit els últims dies de la presència al poble de diversos exemplars. Aquest és un insecte molt perjudicial per les abelles autòctones, que són essencials pel manteniment de l'equilibri medi ambiental. L'alcalde de Borredà Joan Roma ha informat aquest matí de la publicació d'un ban que demana als borredanesos i les borredaneses "observar, i sobretot comunicar, l'existència d'algun niu d'aquesta vespa, per tal de donar-ne compte als agents rurals i que el vinguin a eliminar". 

La vespa velutina es caracteritza per tenir una mida que oscil·la entre els 2,5 i  3,5 centímetres, depenent de si es tracta d'un exemplar de vespa obrera o reina. Aquesta espècie es distingeix per tenir les potes, la part de l’abdomen i una part del cap de color groc. A principi d'any, la Generalitat va confirmar que aquest insecte s'havia estès a la Catalunya Central i que havia arribat també a la comarca. Encara que la seva picada fa més mal que la de la vespa comú, no és especialment agressiva contra els éssers humans. A Berga fa un any que se'n van detectar nius i els veïns de diverses zones de la ciutat van tornar advertir de la presència d'aquest insecte a finals d'octubre, tot just un mes enrere. asda
 
Agents Rurals demanen que qualsevol ciutadà que albiri un niu o un exemplar contacti amb el cos. Apicultors consultats per NacióBerguedà expliquen que una manera fàcil i econòmica d'atrapar aquest tipus de vespa és amb trampes casolanes. Les trampes es fan amb ampolles buides i un líquid que les atrau, de manera que entren a l'ampolla però, si el forat no és prou gran, no en poden sortir. 
 
Espècie invasora
 
Aquesta vespa és una espècie invasora originària de la Xina, el nord de l’Índia i Indonèsia. Va introduir-se a finals del 2004 a França, i posteriorment s’ha anat estenent a una velocitat estimada de de 100 quilòmetres a l'any. Habitualment instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes.