Un adhesiu recorda als incívics que l'acció d'abandonar brossa pot suposar sancions

El Consell Comarcal del Berguedà col·loca enganxines als contenidors on avisa sobre el cost de les multes que preveu l'ordenança comarcal de residus: de 120 a 60.000 euros

19 de novembre del 2018
Actualitzat a les 19:59h
Contenidor de vidre amb un dels adhesius que adverteix de possibles sancions.
Contenidor de vidre amb un dels adhesius que adverteix de possibles sancions. | Consell Comarcal del Berguedà
Un adhesiu de color rosa llampant que el Consell Comarcal del Berguedà ha col·locat als contenidors de vidre i en diferents papereres de la ciutat de Berga recorda als incívics que abandonar brossa a la via pública pot suposar sancions de 120 a 60.000 euros. La mesura  està pensada per evitar més abandonaments i apel·la a les multes que, segons la gravetat de l'acció i d'acord amb l'ordenança comarcal reguladora de la gestió dels residus, pot arribar a costar una actitud incívica d'aquest tipus. 

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha reiterat a NacióBerguedà que d'entrada "la voluntat no és sancionarà" però sí que, en aquest sentit, es vol "avisar a la gent que s'està acabant el període d'adaptació" i que "si realment continuen els abandonaments haurem de prendre alguna determinació de sanció". Lara ha explicat que "no és aquesta la idea" però ha apuntat que "si la gent no entén que els abandonaments han de desaparèixer, s'haurà de sancionar". El president comarcal ha afirmat que si les actituds incíviques es mantenen, "haurem d'obrir la bossa que s'abandona, com ja s'ha fet en alguns casos, i començar a buscar els titulars i sancionar-los". 
 

L'enganxina amb una paperera del carrer Major. Foto: Consell Comarcal del Berguedà


Segons la normativa, un cop que s'identifiqui una persona incívica i s'instrueixi un expedient, quan calgui fer-ho, haurà de ser l'alcalde o alcaldessa de cada municipi, o la persona que n'assumeix les funcions legals, qui faci el decret i imposi les sancions. De moment, les enganxines s'han posat en contenidors i papereres de Berga si bé alguns informadors a nivell particular s'han ofert també per col·locar-los en altres pobles de la comarca. 

Les últimes setmanes el Consell Comarcal del Berguedà ha reforçat la campanya comunicativa per tal de traslladar a la ciutadania la importància del porta a porta i també per conscienciar sobre les actituds incíviques. 
 

L'enganxina avisa de multes entre 120 i 60.000 euros. Foto: Consell Comarcal del Berguedà


L'Ajuntament de Berga, per iniciativa pròpia, ha publicat aquest dilluns un vídeo on defensa que "resulta imprescindible fomentar l'hàbit del reciclatge i disminuir la generació de residus" per tal de "construir una societat més sotenible". També hi subratlla que el consistori "no fa cap negoci amb les deixalles" i que amb els diners que recapta dels impostos paga el cost de la recollida de l'abocador.