Berga es proposa difondre aspectes desconeguts de la Patum a través del projecte Àgora

Mònica Garcia incideix en el fet que "hi ha la voluntat de donar difusió cultural a la festa en un sentit ampli" | L'última reunió del patronat va reconéixer com a presidenta Montse Venturós

19 de novembre del 2018
Actualitzat a les 12:50h
Les espurnes i la pólvora de les Guites, protagonistes durant la festa.
Les espurnes i la pólvora de les Guites, protagonistes durant la festa. | Josep Maria Montaner
El Patronat de la Patum i l'Ajuntament de Berga es proposen establir un cicle de difusió cultural de temàtica patumaire en el marc del programa Àgora Cultural, per tal de donar a conèixer al públic diferents aspectes desconeguts del Corpus berguedà. En aquest sentit, s'ha demanat comptar amb veus expertes i vinculades a la festa. Àgora Cultural és un projecte de l'Ajuntament de Berga i el Museu Comarcal de Berga. El cicle patumaire d'Àgora Cultural es desenvoluparia durant l'any, més enllà dels cinc dies de Patum. 

La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha explicat a NacióBerguedà que "el programa Àgora Cultural és un programa de difusió cultural que no pretén només explicar les coses en l'actualitat si no que vol aprofundir en les qüestions que explica i fer-ne una ressenya històrica i cultural". D'aquesta manera, en el cas de la Patum, es vol "donar un cop d'ull a la Patum des d'un sentit cultural, no només del sentit de la funció que fan les figures, les peces o un determinat element a la festa, sinó donar-los una difusió nova, explicar cada peça o element  i donar a conèixer qüestions patumaires des d'una visió que no té a veure des dels dies de la festa, sinó amb el seu context i simbolisme", ha dit Garcia.

La regidora ha assegurat que aquesta és una proposta que s'anirà concretant més endavant, si bé ha incidit en el fet que "hi ha la voluntat de donar difusió cultural a la festa de la Patum en un sentit ampli i sense centrar-nos en el fet funcional de les peces que es presentin". Àgora Cultural és un projecte que té la voluntat de posar en valor els elements del patrimoni històric i cultural de la ciutat. Per exemple, amb la Peça del Mes, que mostra cada mes un element diferents de tots els que formen part del patrimoni històric i artístic berguedà. 

D'entrada, per celebrar el 13è aniversari del reconeixement de la Patum com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, l'Ajuntament de Berga i el Patronat de la Patum han organitzat un acte d’homenatge a persones que han format part de la festa berguedana i han decidit complementar-ho amb una visita guiada a la Casa de la Patum en el marc de la iniciativa Àgora. 

La visita també s’emmarca en 'L’ànima dels nostres museus', una iniciativa que consisteix en obrir al públic les sales dels espais d’interpretació dels equipaments museístics on es realitza el procés de preparació i conservació dels objectes abans de ser exposats. En aquest cas, els assistents podran descobrir com es realitza la restauració de les diferents peces que formen part de la comparseria patumaire de la mà de la restauradora, Gemma Rodríguez. La visita es farà dissabte a les 7 de la tarda i serà gratuïta. 

Reconeixement de l'alcaldessa com a presidenta del Patronat

Abans de l'inici de la reunió del Patronat del Patum, aquest ens va acordar per unanimitat  reconèixer Montse Venturós com a presidenta. De manera, que se li va atorgar veu i vot en la sessió. El patronat és l'òrgan de participació sectorial de caràcter consultiu de la Patum. 

Durant la reunió de novembre del patronat van debatre's qüestions com la confecció d'unes bases per treure a concurs el disseny del vestits dels gegants o l'afegitó d'un criteri auxiliar perquè persones sense parella puguin ser administrador en cas que no es trobi candidats
Arxivat a