El concurs per canviar el vestit dels gegants de la Patum demanarà l'opinió dels berguedans

El patronat treballa en la confecció d'unes bases per licitar el disseny de la vestimenta perquè la roba actual comença a estar desgastada | La licitació es prepara per adaptar el procés de canvi a la nova llei de contractació

17 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:04h
Ball de gegants de la Patum de Berga.
Ball de gegants de la Patum de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
El Patronat de la Patum treballa en les bases d'un concurs de projectes per al disseny del que ha de ser el nou vestuari dels gegants del Corpus berguedà. La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha assegurat a NacióBerguedà que l'equip de govern vol que quan la licitació es posi en marxa, aquesta es faci "de la manera més oberta possible". És a dir, "que hi hagi una fase d'aquest concurs públic durant la qual la ciutat pugui donar opinió sobre els projectes que es presentin". 

La regidora ha especificat que tot plegat sorgeix del fet que "amb la nova llei de contractació, les compres superiors a 3.000 euros s'han de fer a partir d'una licitació". S'estima que la renovació dels vestits dels gegants costarà, quan es faci, uns 30.000 euros. De manera que els últims mesos el Patronat de la Patum ha començat a treballar en les bases d'un concurs públic per renovar la vestimenta. "Això no és una proposta per tenir vestits nous la Patum de 2019, sinó per tenir a punt una licitació que es pugui fer en qualsevol moment", ha matisat Garcia.  

Els vestits actuals dels quatre gegants de la Patum van renovar-se el 2009 però a hores d'ara s'hi comença a notar l'envelliment "Tenen marques als llocs de fregament, la passamaneria i la part de les perles molt gastada", ha exposat Mònica Garcia. S'ha fet evident que la vestimenta s'haurà de canviar més d'hora que tard, així que els membres del Patronat de la Patum han estat d'acord en adequar a la normativa vigent el procés que s'ha de seguir per estrenar vestits.  "És un procés estricte de licitació d'un projecte, com es faria per fer una obra d'un pavelló esportiu, el procés que s'ha de seguir és el mateix; el què que nosaltres volem que sigui el més obert possible", ha reiterat la regidora.

A partir del procés de licitació, l'ajuntament rebria les diferents propostes de disseny dels professionals, per fer-ne una tria. "Pensem, des de l'equip de govern, que són qüestions que afecten la ciutadania i no tenen per què ser decisions unilaterals, de manera que ens agradaria que, en algun moment del concurs, poguessin participar-hi les persones de Berga", ha explicat Mònica Garcia. 
 

Els vestits actuals dels gegants de la Patum van estrenar-se l'any 2009. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Actualment, es treballa per a concretar-ne els detalls tècnics que han de fer possible que el projecte sigui factible. "Hi ha qüestions tècniques per resoldre i hem de seguir-hi treballant", ha manifestat Garcia. El procés de confecció de les bases serà "hermètic", perquè "cap dels possibles licitants tingui informació prèvia als altres, i pugui crear-se un desavantatge", ha apuntat la regidora de Patum. "Les bases són un document de treball de l'ajuntament", ha incidit. "S'estan elaborant unes bases per aquest concurs, com també s'estan elaborant unes bases per la licitació de les ambulàncies i dels serveis sanitaris de la Patum", ha exemplificat Garcia. L'Ajuntament de Berga, com la resta de les administracions locals, ha d'adaptar els diferents processos de contractació a la nova llei. 

Guardar l'estil de la vestimenta

A les bases dels vestits hi haurà tot el contingut tècnic que ha d'incloure el disseny dels mateixos, des de mides fins al gramatge de les teles que s'han d'utilitzar, perquè faci el vol adequat el vestit, perquè no ens pesi ni més ni menys del compte, entre altres.

Les especificacions tècniques tindran en compte que els vestits han de guardar l'estil de sarraïns actual. "Volem que el concurs sigui de vestits de gegants, i no de qualsevol invent que algun dissenyador pogués tenir; a les bases hi haurà els trets tècnics bàsics perquè aquests vestits es puguin utilitzar per als gegants de Berga", ha mencionat Garcia. 
Arxivat a