Persones sense parella podran ser administradors de la Patum si falten candidats

El patronat continuarà treballant en campanyes de difusió per tal de fomentar la participació de parelles

17 de novembre del 2018
Actualitzat a les 15:09h
Els administradors de 2018 en l'entrega de títols patumaires de dissabte de Corpus.
Els administradors de 2018 en l'entrega de títols patumaires de dissabte de Corpus. | Pilar Màrquez Ambròs
Trobar quatre parelles que vulguin ser administradors de la Patum no és una tasca fàcil. Almenys no ho ha estat en les últimes edicions de la festa. Per tal d'assegurar la figura dels administradors que representen als quatre antics barris, el Patronat de la Patum ha debatut els darrers mesos canvis de barem en la convocatòria de cerca d'administradors i una major difusió. El patronat de novembre ha acordat finalment afegir "un criteri auxiliar" pel qual la Patum obrirà l'oportunitat a persones solteres (sense parella) de poder-se inscriure com a administrador, però sempre que hi hagi menys de quatre parelles disposades a ser-ho. 

La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha explicat a NacióBerguedà que fa molt temps que han detectat que hi ha poques parelles disposades a fer d'administradors i que, per tant, hi ha ben latent la possibilitat que un dia hi hagi només tres, dues o una parelles d'administradors, o fins i tot no se'n trobi cap. "En aquest punt hi havia diferents propostes, hi havia propostes que anaven més enllà i n'hi havia que eren partidàries de deixar les coses com han estat fins ara; el que hem fet ha estat trobar un punt mig, de manera que afegim un annex d'emergència a les bases, que expliqui que quan no hi ha suficients parelles d'administradors, un cop tancat el termini, s'obrirà un termini extraordinari, curt en el temps, per poder presentar candidatura persones individuals".

En aquestes circumstàncies persones que es presentin sense parella no representaran sols un dels barris, sinó que se'ls agruparà amb un altre candidat. "És a dir que aquestes persones després s'agruparan en parelles per poder representar els barris que restin per representar", ha assenyalat Garcia. Tot plegat, però, es farà "en última instància" sempre que no hi hagi prou parelles candidates durant el període d'inscripció que s'obre cada any mesos abans de Corpus per buscar administradors, ha incidit Mònica Garcia. Paral·lelament, es continuarà treballant en campanyes de difusió per tal de fomentar la participació a la Patum des de la figura dels administradors i, per tant, per animar a les parelles a formar part d'aquesta tradició. 

"Farem difusió de la figura dels administradors per veure quina és la resposta de les parelles abans d'aplicar, com a última opció, el fet que hi hagi administradors que es presentin de forma individual", ha afegit Garcia. La regidora ha recordat que, en aquest cas, es podria presentar "qualsevol" des d'un home vidu a una dona soltera, entre moltes altres possibilitats. En el cas de les persones que es presentin en aquest segon període que contempla el criteri auxiliar, de fet, no hi haurà restricció ni d'estat civil ni per edat. 

Pel que fa els barems de tria en el període d'inscripció ordinari, el Patronat de la Patum del mes de setembre, va posar sobre la taula ja alguns canvis. Com el de no tenir en compte a l'hora de sumar punts si els membres de la parella són nascut a Berga o no, o establir com a nou criteri, encara que amb menys puntuació, la participació activa en les comparses o les agrupacions musicals de la Patum en els darrers 5 anys.

Figures històriques 

Els administradors són tradicionalment parelles casades, si bé els últims anys ho han estat també parelles que encara no havien formalitzat aquest pas. Històricament, eren els encarregats de pagar una part de la celebració de la Patum. La festa s'allargava vuit dies i qui en pagava les despeses eren la parròquia, el rector, els preveres, l'Ajuntament i els ciutadans, distribuïts en quatre barris: el Centre, Capdamunt de la Vila, Sant Pere i el Raval.
 
La primera referència documental d'aquestes figures data de 1619. La seva tasca era la de recaptar fons al seu barri per pagar les despeses de l'Octava de Corpus, però si no n'aconseguien prou, eren ells qui posaven la part que faltés. Actualment, la tradició ha evolucionat, la festa és viva i els administradors del segle XXI tenen un paper protocol·lari, presidint les festes des del balcó de l'Ajuntament i tots els actes oficials del Corpus, així com Els Elois. 
Arxivat a