Cultura

Berga commemora l’Any Pompeu Fabra

El Servei de Català de Berga i Berguedà, Òmnium Berguedà i la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet han organitzat activitats, una exposició i una xerrada de divulgació

per Redacció, Berga | 16 de novembre de 2018 a les 13:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Pompeu Fabra va ser el responsable de la codificació lingüística de la llengua catalana. Foto: Arxiu NG.


La Generalitat de Catalunya dedica l'any 2018 a Pompeu Fabra coincidint amb la commemoració del 150è aniversari del naixement del lingüista i gramàtic català i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica Catalana. Els departaments de Presidència i Cultura, mitjançant la Direcció General de Política Lingüística, impulsen l'Any Pompeu Fabra amb centenars d'actes arreu del territori en memòria i reconeixement d'aquest excepcional científic que va codificar i modernitzar la llengua catalana, fent-la apta pels diversos estils i funcions.
 
A Berga, del 5 al 25 de novembre, la Biblioteca Vinyes i Cluet  acull l'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa". La mostra inclou vuit blocs expositius que presenten de manera planera i amena les dimensions científiques i socials de l'obra de Fabra i els elements principals de la seva biografia. L'exposició és itinerant i es podrà visitar en més de  80 espais de 50 localitats al llarg de 2018 per mitjà del Consorci per a la Normalització Lingüística i gràcies a la col·laboració de les diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.
 
D'altra banda, també s'han programat un seguit de conferències amb l'objectiu de divulgar la figura i l'obra de Pompeu Fabra arreu de la geografia catalana i que constituiran el cicle de conferències més gran que s'ha organitzat fins ara sobre el lingüista. Obertes a tota la ciutadania, abordaran el personatge tant des de la dimensió filològica com la social, amb perspectives tant acadèmiques com divulgatives, gràcies a la implicació d'especialistes de les universitats catalanes i de comunicadors de prestigi.
 
En el cas de Berga, el dijous 22 de novembre es farà la xerrada "Per què Pompeu Fabra va ser el seny ordenador de la llengua catalana?". La conferència es portarà a terme a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, a les 6 de la tarda, i anirà a càrrec de David Paloma, gran divulgador de la figura de Fabra i impulsor de la ruta Pompeu Fabra, juntament amb Mònica Montserrat. Aquestes activitats han estat organitzades a través del Servei Local i Comarcal de Català de Berga i Berguedà, Òmnium Berguedà i la Biblioteca de Berga.


Concurs de dictat en català d'Òmnium

Aquest dissabte 17 de novembre, el Pavelló de Suècia també acull un concurs de dictat en català, que organitza Òmnium Cultural del Berguedà, en commemoració de l'Any Fabra. Es farà entre les 11 del matí la 1 de la tarda. També dissabte, hi haurà una ofrena floral, davant el monument Pompeu Fabra, a dos quarts de 6 de la tarda. 

 

Participació