Avià obté un premi d'àmbit estatal per la seva aposta per les energies renovables

Es tracta del guardó més important de l'estat espanyol per a petits i mitjans municipis que s'atorga en el marc del Congrés Nacional de Mediambient de Madrid

15 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:41h
Avià compta amb nombrosos edificis amb plaques solars però en vol incentivar la instal·lació.
Avià compta amb nombrosos edificis amb plaques solars però en vol incentivar la instal·lació. | Ajuntament d'Avià
Avià ha guanyat el guardó de sostenibilitat més important de l'estat espanyol per a petits i mitjans municipis, el premi Conama 2018, en la categoria pobles de menys de 5.000 habitants, segons ha confirmat el regidor de Medi Ambient d'Avià, Josep Subirana. El premi s'entrega cada any en el marc del Congrés Nacional de Medi Ambient de Madrid. L'entrega del reconeixement als pobles guardonats es farà efectiva el pròxim dilluns 26 de novembre. El jurat ha premiat Avià per crear "un model de sostenibilitat integral i inventiu, fàcilment replicable i útil per altres administracions públiques". 

El projecte que Avià va iniciar a principi de mandat busca reduir un 70% de reducció en les emissions de gasos d'efecte hivernacle en comparació dels nivells de 1990, un 70% de participació en el consum d'energia renovable; i assolir un estalvi d'energia del 60%. Durant els tres anys que fa que l'executiu local impulsa accions en aquest sentit, Avià ha aconseguit assolir els objectius de la UE pel 2030 i ha reduït les emissions del sector privat en un 20%. 

Entre altres, al llarg del mandat, l'ajuntament ha pagat 100 euros a cada habitatge o negoci que ha contractat l'electricitat a una companyia verda, i ha realitzat també la instal·lació de panells solars intel·ligents i il·luminació LED en tots els edificis públics. El consistori ha procedit a la substitució dels llums estàndard de vapor de sodi i de mercuri d'alt consum per llums LED, i a la licitació del subministrament elèctric municipal a empreses que generen energia a partir de fonts renovables. Una de les darreres accions ha estat l'aprovació d'un POUM revolucionari que facilita la col·locació de plaques fotovoltaiques per aconseguir que Avià sigui el poble de Catalunya que en tingui més. 

El premi Conama 2018 posa en valor que el model d'Avià "s'ocupa del canvi climàtic" en el sentit que les actuacions es fan dins "d'un període limitat en el temps", reconeixent la necessitat d'actuar amb urgència per minimitzar-ne l'impacte.

El jurat del guardó també destaca "l'eficàcia" de les activitats i objectius establerts i "l'eficència" en l'optimització de recursos en les accions que ha tirat endavant el municipi berguedà. Així com "la reducció d'emissions, la reinversió de l'estalvi energètic a favor dels ciutadans amb tasques de conscienciació i subvencions, l'impacte en projectes de països en desenvolupament, a partir de la col·laboració amb una comunitat de dones del Senegal, i la capacitat d'influir en altres administracions perquè en segueixin l'exemple". En el marc del congrés mediambiental de Madrid, Avià participarà com a ponent en les conferències organitzades els dies 26 i 28.