Ribera nega l'acusació de deixadesa però veu «raonables» les inversions pactades amb el PDECat

El regidor de Planificació Pressupostària recorda al principal grup de l'oposició que el govern de Juli Gendrau "va deixar la caixa buida"

15 de novembre del 2018
Actualitzat a les 16:33h
El regidor de Planificació Pressupostària, Francesc Ribera, en una imatge d'arxiu.
El regidor de Planificació Pressupostària, Francesc Ribera, en una imatge d'arxiu. | Pilar Màrquez Ambròs
L'equip de govern de la CUP de Berga confirma haver arribat a un acord amb el PDECat-CDC per tal de poder aprovar el pressupost de 2018 la setmana vinent. El PDECat, principal grup de l'oposició, ha fet públic que s'abstindrà en la votació dels comptes per permetre que els comptes municipals tirin endavant. En aquest sentit, el regidor de Promoció Econòmica i Planificació Pressupostària, Francesc Ribera Titot (CUP), ha explicat a NacióBerguedà que "hem estat parlant amb el PDECat, ens van arribar una sèrie de propostes més raonables de les que s'havien fet a primera instància, que pujaven fins a 900.000 euros, i és per això que s'ha pogut arribar a un acord".

Ribera ha defensat que, per a l'equip de govern, és important continuar treballant "en el manteniment de la ciutat" tal com "hem fet aquests 3 anys i mig". Però també "és important que això no comporti un endeutament, perquè si no s'eternitzarà l'arribada del dia en què el consistori torni a disposar dels seus recursos", ha dit. La CUP estima que l'Ajuntament de Berga acabarà de pagar els crèdits pendents l'any 2022 "si continua la política de mantenir la ciutat el millor que es pugui i pagar tot el deute", segons Ribera.

"Hem passat de perdre cada any 1 milió d'euros i generar dèficit, a generar allò suficient per cobrir els 2,5 milions d'euros que s'han de pagar de crèdit", ha apuntat Francesc Ribera. "Hem preferit tenir una legislatura difícil i no refinançar el deute, no condemnar la ciutat més temps", ha afegit. 

Francesc Ribera ha detallat que els contactes amb el PDECat van empendre's després del plenari fallit de pressupostos que va acabar-se suspenent per donar cabuda a les esmenes de l'oposició. "Hem estat disposats a parlar i a parlar de prioritats, en aquest sentit vam entendre algunes propostes, però d'altres no tant", ha incidit el regidor de Planificació Pressupostària que nega que s'hagi abandonat el manteniment de la ciutat. "Deixadesa és deixar 18 milions de deute i la caixa buida", ha etzibat. "Deixadesa no és no poder tapar un forat, no arreglar una casa en runes o no intervenir en un parc infantil, deixadesa és deixar la caixa buida i impedir que tot això es pugui fer", ha assenyalat. 

Un dels punts acordats entre CUP i PDECat, és destinar 350.000 euros a l'asfaltatge dels carrers. "En l'esborrany del pressupost que vam presentar a principi d'any preveia una inversió de 150.000 euros. Però, de fet, a aquestes alçades ja s'hi ha invertit força més, s'han gastat més diners", ha assegurat Francesc Ribera. "No sé si ja s'han gastat 300.000 euros en asfaltatge, però 250.000 o 280.000 euros ja estan o bé gastats o bé contractats; ens va semblar raonable pujar-ho a 350.000 en les reunions amb el PDECat, perquè la situació reclamava que es fes així", ha comentat Ribera. 

La resta de projectes acordats són un pla de cartelleres, la reparació de la Torre de Suècia, la instal·lació de lavabos, la neteja de pintades dels carrers, l'adequació de la pista esportiva de Santa Eulàlia, la instal·lació d'un parc infantil a la Valldan i la redacció del projecte per rehabilitar el terra de la Plaça de Sant Joan. Ribera

La proposta de 900.000 euros, inviable

Segons el regidor de Planificació Pressupostària "era inviable" acceptar els 900.000 euros d'inversions que proposava inicialment el PDECat. "Això deixava l'ajuntament en dèficit, cal tenir en compte que per tenir idees genials, després has de tenir la capacitat de sostenir-les" i "amb la caixa buida i havent de pagar 2,5 milions d'euros cada any, per tornar els crèdits, no es pot fer", ha afirmat Francesc Ribera. El regidor de la CUP ha assegurat que també va haver-hi converses amb ERC pel pressupost, però que no es va arribar a cap acord. 

El pressupost que es presentarà al ple extraordinari de dijous vinent serà dels 20,5 milions d'euros previstos, més la suma de les actuacions acordades amb el PDECat, de menys de 100.000 euros. No obstant, Ribera ha reiterat que la quantitat destinada a les inversions no es dispararà. "No podem destinar més d'allò previst, el que podem fer queda vinculat a subvencions", ha explicat Ribera. 

De fet, es visualitzaran una sèrie d'inversions per valor de 2,5 milions que estan supeditades a ajuts d'altres administracions, i que hi figuraran "perquè es visualitzi la voluntat de buscar subvencions arreu: per complir amb una sèrie d'objectius i per veure quin nivell d'actuació es podrà fer a la ciutat un cop que el deute estigui pagat", ha comentat Ribera. 
Arxivat a