Grup Horitzó recollirà els residus voluminosos del baix i l'alt Berguedà fins a final d'any

Es tracta d'una prova pilot que precedeix la convocatòria d'un concurs públic per adjudicar el servei a la comarca

14 de novembre del 2018
Actualitzat a les 21:00h
Una rentadora acompanyada d'altres tipus de brossa al carrer Vilada, dos dies abans de l'inici del porta a porta.
Una rentadora acompanyada d'altres tipus de brossa al carrer Vilada, dos dies abans de l'inici del porta a porta. | Pilar Màrquez Ambròs
Grup Horitzó del Berguedà s'encarregarà de recollir els residus voluminosos als pobles del baix i l'alt Berguedà fins a final d'any. Segons ha explicat el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, es tracta d'una prova pilot prèvia a la convocatòria d'un concurs públic per a la nova adjudicació del servei. A Berga, de moment, la recollida de mobles vells i electrodomèstics la continuarà fent l'empresa Containers del Berguedà, com fins ara.

Josep Lara ha admès que "el consell comarcal s'ha plantejat que la recollida de voluminosos a la comarca la faci Grup Horitzó", però ha recordat que "les administracions es troben lligades de mans i peus a l'hora de licitar serveis". Per tant, el president comarcal ha apuntat que, fins a final d'any, "s'ha calculat que la recollida de voluminosos al baix i l'alt Berguedà pugui fer-la aquesta entitat de caire social", si bé de moment no s'hi inclou la capital berguedana. El consell comarcal haurà de fer un concurs públic per al servei a principi de 2019. "L'empresa que el guanyi tindrà la potestat i la responsabilitat de treure els voluminosos de la via pública, així com de fer la recollida a la carta, en la qual el ciutadà truca i l'empresa que fa la recollida passa a buscar els objectes de gran volum un dia determinat a la porta de casa", ha dit Lara.  

Berga manté el funcionament actual durant la prova pilot perquè "aquesta és una qüestió d'assaig i error", ha recordat Josep Lara. El president comarcal ha apuntat així que s'haurà d'estudiar si la capital s'inclou en el concurs públic, si bé s'ha mostrat partidari que "l'empresa que concursi per a la recollida de voluminosos, ho hagi de fer per a tota la comarca". Segons Lara, "ho estem provant, hem començat pel baix i l'alt Berguedà perquè potser és més fàcil, després ja veurem com es fa el concurs". 

Un cop es posi en marxa el procés de licitació, Grup Horitzó, com qualsevol altre empresa, podrà optar a presentar-s'hi. L'entitat berguedana està dedicada a la integració laboral de persones amb problemes socials o discapacitat física. 

Reforç del servei de deixalleria

Amb la implantació del porta a porta, el Consell Comarcal del Berguedà ha reforçat el servei de deixalleria, i hi ha hagut la incorporació de la deixalleria mòbil a Berga. 

Actualment, Grup Horitzó ja recollia mobles vells, quan rebia la trucada d'un berguedà que li ho sol·licitava, si bé la retirada de residus voluminosos com a tal estava gestionada pel Consell i els ajuntaments. 

El porta a porta, sobretot en els primers dies d'implementació a Berga, va anar acompanyat de molts abandonaments de mobles vells, electrodomèstics i altres elements de pes, com vàters, a la via pública