Liven vol fer funcionar la seva planta de biomassa amb estella del Berguedà

L'empresa d'aperitius signa un acord amb l'associació forestal Berguedà Verd

Redacció
27 de gener del 2015
Actualitzat a les 21:49h
576_1422299905DSC_0015
576_1422299905DSC_0015

El director de producció de Liven, Marc Calvés Foto: Aida Morales


Des de fa uns mesos, l'empresa berguedana Liven Snacks ha incrementat la seva cultura medioambiental amb la inclusió de la planta de biomassa més gran de la Catalunya Central. Una planta que, segons ha explicat a NacióBerguedà el director de producció, Marc Calvés, té una potència de 3.500 kilowatts i permet un estalvi de prop del 50%, si es compara amb el gas. 

No obstant això, el valor de la planta de biomassa de Liven va molt més enllà del seu benefici empresarial. Amb aquesta acció, l'empresa berguedana consolida el seu compromís amb el medi ambient i, d'altra banda, fomenta la neteja dels boscos i els llocs de treball al Berguedà. Això és així, ja que un dels objectius principals de l'empresa pel que fa referència a aquesta nova caldera, és la voluntat que la majoria dels recursos forestals amb els quals funciona siguin del Berguedà o rodalies. 

 
De fet, i segons ha remarcat Calvés, això ja funciona d'aquesta manera majoritàriament i, des de fa uns mesos, bona part del combustible forestal que arriba al Polígon Industrial de Berga prové del Bages i d'altres comarques de la Catalunya Central. Però, a més, properament, part de l'estella serà subministrada per Berguedà Verd, una associació de propietaris forestals del Baix Berguedà que gestiona la massa dels boscos privats d'aquesta zona. “La idea és agafar biomassa de proximitat”, ha remarcat Calvés, un fet que també ajuda a “aclarir els boscos” i a crear llocs de feina. D'altra banda, Liven ha iniciat contactes amb la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa, que gestiona boscos públics, tot i que no hi ha hagut acord de moment, pel que fa als preus. 

En total, l'empresa berguedana que fabrica tot tipus d'snacks preveu poder arribar a gastar unes. 5.000 tones d'estella a l'any, amb biomassa forestal al 100%, de manera que les emissions de CO2 també es redueixin molt. Amb la crema d'aquest material, ha explicat el director de producció, es genera una gran quantitat de vapor que serveix per escalfar l'aigua que s'utilitza per a diversos sistemes d'assecament.

Per això, i durant els cinc mesos que porta en funcionament, Liven fa una valoració “molt positiva” de la nova planta de biomassa, amb voluntat d'encarar els seus subministres encara més cap al Berguedà i fomentar la mentalitat medioambiental sostenible.
 

Caldera de biomassa de Liven Foto: Aida Morales