La Baells acull la presentació a l'Estat dels primers drons impermeables del mercat

L'empresa xinesa SwellPro, pionera al món en aquest tipus de tecnologia, ha fet una demostració dels nous models per a rescat i salvament aquàtic a l'embassament berguedà | La companyia berguedana DroneCam.Cat és una de les distribuïdores dels aparells a Espanya

14 de novembre del 2018
Actualitzat el 21 de novembre a les 18:41h
L'Splash Drone 3 Plus, resisteix a l'aigua i en condicions climàtiques adverses.
L'Splash Drone 3 Plus, resisteix a l'aigua i en condicions climàtiques adverses. | Pilar Màrquez Ambròs
La primera empresa del món en fabricar un dron impermeable, la xinesa SwellPro, ha presentat aquest dimecres a l'embassament de la Baells (Berguedà) una versió de l'aparell que és més resistent a l'aigua i que actua sota qualsevol condició meteorològica, l'Splash Drone 3 Plus. Ha estat la primera presentació a l'estat espanyol d'aquest tipus de dron, amb una tecnologia enfocada a utilitzar-se en rescats i salvament marítim, però també útil per a la pesca de precisió. També s'ha fet la primera demostració a l'Estat de l'Spry Drone, un aparell més petit que es pot submergir breument sota l'aigua, flotar com un vaixell i volar a l'aire a més de 70 quilòmetres per hora.

Segons ha explicat Xavi Vidal, responsable de la companyia berguedana DroneCam.Cat, que l'any 2017 ja va ser la primera de l'Estat en comercialitzar un dron submarí, ambdós models suposen una important novetat per al mercat català i espanyol. "És la primera vegada que aquests models trepitgen Espanya", ha apuntat Vidal. 
 
Xavi Vidal ha explicat que s'ha escollit l'embassament de la Baells per presentar ambdós models perquè "és una zona de vol lliure, en la qual s'han de demanar pocs permisos; tenim zones on es poden fer esports aquàtics i ens ha semblat que era un entorn ideal". DroneCam.Cat comercialitzarà els aparells arreu de l'estat espanyol.
 
L'Splash Drone és el primer dron resistent a l'aigua que existeix al mercat, millorat en la seva versió 3 Plus, mentre que l'Spry és més àgil i té més velocitat. "En aquests aparells pot enganxar-s'hi un ham de pesca a 200 o 300 metres, com que té una càmera pots veure molt bé si hi ha peixos sense haver-t'hi d'acostar, es pot fer servir en un pantà com la Baells o també a mar obert", ha comentat Vidal. "Aquests tipus d'aparell poden enviar ajuda en pocs segons, pot ser útil en tasques de socorrisme", ha afegit. L'Splash Drone 3, per exemple, pot dur un flotador, una armilla salvavides o qualsevol altra cosa que pesi fins a un quilo i mig, malgrat que es tracta d'un aparell molt lleuger de només 2 quilos i 700 grams, amb bateria inclosa. 
 

L'Spry, un dels nous drons en tocar l'aigua. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Actualment, en salvament ja es fan servir models similars de dron, però els nous aparells presenten un avantatge: són aquàtics. Per tant, si cauen a l'aigua, poden recuperar-se sense problemes. També són més econòmics que els models que habitualment s'utilitzaven per a aquest propòsit, menys àgils i que no es comercialitzaven per a tots els públics. El cost d'un d'aquests aparells aquàtics ronda els 1.500 euros. SwellPro en té la fàbrica al Silicon Valley xinès, la ciutat de ShenZhen, que és també la de major densitat de població de tota Xina. L'Splash Drone que va fer-se servir per a pescar per primera vegada l'any 2015 a Nova Zelanda, funciona en  la seva última versió en condicions de vent, i s'ha fet servir com a suport dels serveis d'emergència en desastres naturals en punts del sud-est asiàtic.

"Són drons que aguanten amb pluja i neu, són els únics drons de l'estat espanyol que poden mullar-se, encara que el seu ambient és volar, el que permet és fer-ho en llocs humits", ha assenyalat el tècnic i pilot de la marca a Espanya, Jordi Martínez. Martínez ha avançat que a Cadis (Andalusia) hi ha empreses que ja s'han mogut per treballar amb aquest tipus de dron per a socorrisme a les platges. "Hi ha més punts de venda a tota la geogràfia espanyola, però no se n'havia fet cap presentació oficial encara al país", ha incidit Xavi Vidal. 
 

Aterratge de l'Splash Drone 3 Plus. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Aquest matí també s'ha utilitzat un dron submarí per gravar imatges del fons del pantà de la Baells. El model Gladius pot utilitzar-se en cerca submarina, tant al mar com a embassaments d'interior. "Serveix per buscar qualsevol tipus d'aparell, si s'ha de buscar un cotxe o persones en zones de difícil accés", ha explicat Vidal, que ha puntualitzat que es tracta d'un model renovat de la versió que, en aquest cas, ja es va presentar l'any 2017. 

Pedro Ramírez, CEO d'eSwellPro, la representació de l'empresa a l'estat espanyol, amb seu a Castelldefels, ha afirmat que s'ha volgut fer la presentació al Berguedà per tal de donar impuls a la comercialització en territoris d'interior, perquè aquests són models que mentalment es vinculen molt al mar i a la utilitat marítima dels mateixos. "Molta gent relaciona aquest tipus de dron amb la platja i el mar, però és molt més que això", ha assegurat.
 

Dron submarí, a la Baells. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

El dron Splash amb el seu comandament. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Jordi Martínez i Xavier Vidal provant un dels drons aquàtics d'última tecnologia. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

L'Splash Drone 3 Plus aixecant una armilla salvavides. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a