L'obra col·lectiva «Berguedà vertical», s'endú un premi a la millor guia de muntanya en català

Més de 12.000 persones passen per la Fira de la Muntanya de Vic, que acull la quarta edició d'un guardó editorial dedicat a reconèixer els millors llibres sobre la temàtica

Redacció
13 de novembre del 2018
Actualitzat a les 21:13h
Imatge de la guia 'Berguedà Vertical'.
Imatge de la guia 'Berguedà Vertical'. | Col·lectiu d'equipadors del Berguedà
La Fira de la Muntanya de Vic ha batut rècord aquest cap de setmana en la seva 38a edició. L'organització xifra les persones que han passat pel certamen en més de 12.000. Entre les activitats culturals i esportives que s'hi han desenvolupat i que n'han consolidat l'oferta, s'hi ha celebrat el quart Premi Editorial del Llibre de Muntanya, que reconeix la tasca dels autors i de les editorials que promocionen la cultura, els esports i el patrimoni a l'entorn de la muntanya i que organitza l'Associació Cultural del Llibre de Muntanya.

Entre els diferents guardons dels que s'han fet entrega, el premi Arthur Osona a la millor guia de muntanya en llengua catalana ha anat a parar a l'obra "Berguedà vertical", del col·lectiu d’equipadors de la comarca berguedana. 
 
Durant els últims anys, al Berguedà hi ha hagut una intensa activitat en l'equipament de noves zones i vies d'escalada esportiva, deixant obsoleta l'última guia d'escalada, editada el 2004. El col·lectiu d'equipadors va unir-se, doncs, l'any 2017 per publicar una nova guia que inclou escoles i sectors inèdits. En total, s'hi recullen 10 escoles d'escalada amb 80 sectors i un total de 1.650 vies. El col·lectiu va obrir una recaptació a través de Verkami per tal de recollir fons per a la impressió de 3.000 exemplars, aconseguint reunir 11.635 euros i 337 mecenes. 

Els guanyadors del certamen editorial dedicat al llibre de muntanya han estat els següents:
 
Premi Editorial del Llibre de Muntanya
- Premi Jacint Verdaguer al millor llibre publicat que versi sobre cultura, patrimoni, tradicions i narrativa de muntanya en llengua catalana:  Els 14 vuitmils d’Òscar Cadiach i Puig, de Francesc Joan i Matas (Cossetània). Accèssit per a: Editorial Tush.
- Premi Arthur Osona a la millor guia de muntanya, manual o obra de caràcter tècnic, geogràfic o conservacionista en llengua catalana: Berguedà vertical, del Col·lectiu d’equipadors del Berguedà (Autopublicació).
- Premi Juli Soler al millor mapa  excursionista:  Mapa Puigpedrós (Editorial Alpina)
- Premi Collsacabra al millor llibre de muntanya en llengua no catalana: Libros de cima, d’Òscar Masó Garcia (Desnivel). Accèssit per a: Pirineos Montañas sublimes, Santiago Yaniz (Editorial Yaniz).
 
La Fira de la Muntanya de Vic bat rècord de visitants

L'augment de visitants a la fira s'ha notat, entre altres, en el volum de vendes del Mercat d'Ocasió, que ha superat en un 62% la xifra de l'any passat. Les novetats d'aquest any, que eren la zona càmpers, l'exposició de bicis elèctriques i les exhibicions d'Slackline, han tingut una molt bona acollida i, possiblement, repetiran l'any que ve. També ha tingut molt bona acollida la segona edició de la Pedalada Familiar Osoning (amb 200 participants), els tallers de literatura infantil, el circuït de bici trial i l'escalada a la xemeneia per als infants.

Pel que fa a la Fira del Llibre de Muntanya, en el marc de la qual s'han entregat els guardons a autors i editorials, també ha notat aquest increment de visitants. Segons el president de l'Associació Cultural del Llibre de Muntanya, Miquel Ylla, "ha estat una edició molt potent en relació als expositors, als actes i l'assistència de públic i també pel que fa a la venda de llibres". 

De les conferències, cal destacar l'interès que van despertar "El somni de l'Everest" i "Els 14 vuitmils catalans", a càrrec dels alpinistes Peter Habeler i Ferran Latorre, que van reunir unes 200 persones, la d'"Escalada en solitari a Alaska", a càrrec de l'alpinista Sílvia Vidal, i la taula rodona "Dones en l'esport de muntanya", amb la participació de les esportistes d'elit Emma Roca, Clàudia Galícia, Laia Andreu, Marta Molist i Ester Sabadell.
 

Una de les xerrades de la Fira del Llibre de Muntanya. Foto: Josep M Montaner

 

La Fira de la Muntanya de Vic. Foto: Josep M Montaner