Botiguers i restauradors es reuniran amb el Consell per exposar els problemes del porta a porta

Una de les principals peticions és una major freqüència en la recollida de residus, especialment en la fracció orgànica

13 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:31h
Un dels contenidors dels grans productors, en un forn de pa de la ciutat.
Un dels contenidors dels grans productors, en un forn de pa de la ciutat. | Pilar Màrquez Ambròs
Comerciants que formen part de la Unio de Botiguers i Comerciants de Berga (UBIC) i bars i restaurants de l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà es reuniran aquest dimecres al vespre amb representants del Consell Comarcal del Berguedà per tal d'exposar neguits comuns sobre el porta a porta i expressar problemàtiques que afecten diversos sectors. Margarida Marmi, membre de la junta de la UBIC de Berga, ha explicat a NacióBerguedà que han demanat la trobada per tal de poder traslladar al conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, el neguit d'alguns socis, de l'àmbit de l'alimentació, que "creuen que l'orgànica s'hauria de passar a recollir més sovint". Una de les propostes que fan alguns botiguers consultats és disposar d'una illeta de residus a les àrees comercials per tal de fer-ne ús. 

Per la seva banda, el president d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, Toni Barat, s'ha mostrat convençut que reciclar és necessari i que, en general, el porta a porta és un sistema positiu. Ara bé, ha especificat que "cada establiment i cada barri té les seves necessitats i cal exposar-les als tècnics". En el cas dels restauradors, una de les qüestions que preocupa més és la freqüència del servei. "De cara a l'estiu, totes les deixalles que siguin orgàniques poden tenir problemes de salubritat, fins i tot cal mirar la normativa sanitària que hi diu amb tot això, perquè guardar segons quins tipus de productes, pot ser perillós". Segons Barat, seria millor una freqüència diària "com la que hi havia abans". 

El diumenge, un dia inhàbil per als comerciants

Margarida Marmi, que és propietària de la Carnisseria Marmi i que ha gestionat la reunió amb el Consell com a membre de la junta de la UBIC, ha expressat que a nivell del seu comerç la freqüència del porta a porta fins ara no li ha suposat un entrebanc. Ara bé, també és partidària d'una major freqüència del servei. "Entenc la preocupació d'alguns socis, ara s'acosta la campanya de Nadal i no sé com ho farem perquè haurem d'ocupar mig magatzem per guardar-hi caixes, envasos i altres residus, crec que sí que haurien de passar més sovint", ha explicat. Una altra queixa dels botiguers de Berga són els dies marcats per fer la recollida porta a porta als grans productors. Diumenge es recull orgànica i envasos als grans productors de la capital de comarca, però és un dia inhàbil per als botiguers. 

Concretament, als comerços de la ciutat, l'orgànica es passa a buscar els dimarts, dijous, dissabte i diumenge; els envasos, dijous i diumenge; el paper i cartró, dimarts i dissabte; i la resta, dijous. "El fet que un dels dos dies de recollida d'envasos sigui diumenge, no resulta útil. Entenc que està ben pensat pels restauradors però, en el nostre cas, no és pràctic; perquè ens obliga a esperar sempre a dimarts o a anar a la botiga diumenge per treure aquesta fracció al carrer", ha comentat Marmi.

Margarida Marmi ha admès que "en una ciutat com Berga, resulta força complicat". Per exemple, a alguns comerciants de la plaça Viladomat no els van passar a recollir l'orgànica dissabte. "Fa anys que ens passaven a recollir l'orgànica, i no s'ho havien deixat mai. Fa cinc o sis anys que teníem el nostre contenidor d'orgànica. L'últim any ja passaven cada dia de la setmana però ara hem tornat al sistema antic", ha comentat Marmi. 

La imatge dels establiments

Toni Barat també ha posat sobre la taula el fet que molts bars i restaurants no tenen espai suficient per guardar els residus del porta a porta durant gaires dies seguits. "No és gens agradable pels clients estar en una terrassa i que et vagin traient capses i bosses de brossa, es tracta de buscar solucions als problemes que hi ha", ha detallat Barat. 
Arxivat a