Un dinar de postres, una de les novetats de la Fira de la Xocolata i la Ratafia de Berga

La mostra organitzada per l'Ajuntament de Berga i el Casal Panxo creix i potencia les degustacions gastronòmiques amb tastos i maridatges; la cita és dissabte 24 de novembre

12 de novembre del 2018
Actualitzat a les 23:24h
Sergi Fernández (a la dreta) elaborant unes postres en la presentació de la mostra.
Sergi Fernández (a la dreta) elaborant unes postres en la presentació de la mostra. | Pilar Màrquez Ambròs
La xocolata i la ratafia protagonitzaran de nou una de les cites de tardor de la ciutat de Berga, amb la mostra que busca promoure aquests productes i que se celebrarà el proper dissabte 24 de novembre. La fira organitzada per l'Ajuntament de Berga i el Casal Panxo creix i potencia les degustacions gastronòmiques amb tastos i maridatges. Una vintena de productors artesans de xocolata i ratafia ompliran el carrer del Roser en la tercera edició d'aquesta proposta. Una novetat destacada d'aquest 2018 és l'aposta per un dinar de postres que marida la xocolata i la ratafia amb la col·laboració de Sherbet i del bar Kóm Intramuralla. 

El regidor de Promoció Econòmica de Berga, Francesc Ribera Titot, ha explicat que la fira augmenta en nombre de firaires respecte als anys anteriors i s'ha mostrat satisfet per aquest fet. "És una xifra que no ha parat de créixer des de la primera edició i del que n'estem molt contents", ha expressat. Ribera ha posat també l'accent en la qualitat dels artesans "que elaboren i promouen els seus mateixos productes, no es tracta de comerciants industrials". Un dels elements distintius d'aquesta fira és la seva ubicació: el carrer del Roser. "L'objectiu de la ubicació del certamen, al carrer del Roser, respon a la necessitat de distribuir les fires que es fan a Berga per donar projecció a tots els eixos comercials del municipi", ha apuntat Francesc Ribera. 

El menú del dinar de postres ratafiades, un dels elements destacats d'aquesta edició, està compost per sis propostes que combinaran els ingredients que formen part de la xocolata i la ratafia en diferents textures, com per exemple: la pasta, la polpa i la pols de cacau, l’anís estrellat, les nous verdes, les espècies i les herbes, entre d’altres. Tot plegat, maridat amb ratafia i cervesa. El pastisser de Sherbet, Sergi Fernández, ha exposat que la unió d'aquests dos productes s'aconsegueix a tot el menú "amb propostes divertides i jugant amb l’amargor, el picant i la dolçor". 
 

Rajola de cacau i ratafia amb herbes, un dels plats que Sherbet ha preparat l'ocasió. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
Les places per al dinar que tindrà lloc al bar Kóm Intramuralla són limitades. Així, hi haurà 20 tiquets disponibles. Vuit es vendran directament al Kóm, a partir del 16 de novembre i el preu del tiquet serà de 25 euros. La resta de places per a l'àpat se sortejaran a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Berga mitjançant un concurs que es promocionarà a través dels perfils oficials del consistori de Facebook, Twitter i Instagram. 
 
Novena edició del Concurs de Ratafia de Berga 
 
La novena edició del Concurs de Ratafia, impulsat pel Casal Panxo, constarà de dues fases: la fase eliminatòria que es farà al matí del dia 24, a la plaça dels Països Catalans, i la fase final que es portarà a terme al Casal Cívic, a partir de les 6 de la tarda del mateix dia. Un jurat professional s’encarregarà d’avaluar les ratafies artesanes participants.

El membre de l'organització, Albert Cols, ha afirmat que "el certamen està obert a tothom qui elabori ratafia artesanal a casa". També ha afegit que el propòsit és "potenciar el producte de proximitat i de qualitat, tenint en compte que cada vegada hi ha més gent que produeix aquest tipus de beguda". Cols ha comentat que l’any passat van participar-hi una trentena d'artesans i que aquest any esperen una xifra similar i ha destacat que la participació ha mantingut una tendència creixent al llarg dels anys, malgrat que cal valorar-ne també la qualitat.

Un dels factors particulars del certamen és que atrau concursants de totes les edats, joves, però també persones grans que a casa sempre han fet la seva pròpia ratafia. Cols ha posat en valor el concepte de "sobirania etílica". És a dir, ser conscients de quin producte es consumeix i potenciar el producte elaborat artesanalment. 
 

Roda de premsa de presentació de la Fira de la Xocolata i la Ratafia de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
A banda del concurs de ratafia, hi haurà un tast de ratafies comercials que es farà al Casal Cívic, a partir de dos quarts de 6 de la tarda. A més, també s’ha organitzat un sopar ratafiaire que consistirà en un menú de crema de carbassa i moniato, costella de porc a baixa temperatura amb toc de ratafia i brownie de xocolata i ratafia. L’àpat elaborat per La Gastronòmica i la Plataforma pels Drets Democràtics i Polítics de Berga es farà al Casal Cívic, a les 9 del vespre. El tiquet pel sopar costarà 12 euros i es podrà adquirir prèviament al Casal Panxo, a Casa Madriles i a Cal Vima. Una part dels beneficis del preu del tiquet es destinaran a la caixa de resistència per a Montse Venturós, inhabilitada pel cas de l'estelada. El grup "Pasqual i els desnatats" tancarà la festa de la ratafia amb una actuació musical, al Casal Panxo, a les 11 de la nit. 

Activitats per a tots els públics 

A la plaça dels Països Catalans, hi haurà activitats per a totes les franges d'edat entre les que destaquen, un taller infantil de dibuix amb cacau, un espectacle infantil, un taller de degustació sobre els orígens de la xocolata, una demostració de tractament de xocolateràpia de mans i una demostració del procés d’elaboració de les postres ratafiades que se serviran en l'àpat del migdia. A la tarda, els actes es traslladaran a la plaça de Sant Joan, on hi haurà una audició de sardanes de Santa Cecília, a càrrec de la Cobla de l’Escola Municipal de Música de Berga (EMMB). 

Alteracions de trànsit 

La celebració de la Fira de la Xocolata i de la Ratafia comportarà diverses alteracions del trànsit a la ciutat. Des de les 7 del matí del divendres 23 de novembre, fins a les 8 del vespre del dissabte 24 de novembre, els cotxes no podran aparcar al carrer del Roser; des de la plaça de la Creu fins al carrer de Cervantes.

A més, aquell dissabte, es prohibirà l'aparcament al carrer de Cervantes, al tram comprès entre el carrer del Roser i el carrer Onze de setembre, des de les 7 del matí fins a les 8 del vespre. Finalment, es tallarà l’accés al carrer del Roser, des de la plaça de la Creu.
 

Sergi Fernández de Sherbet explicant el procés d'elaboració dels plats del dinar. Foto: Pilar Màrquez Ambròs