Els treballs de desmantellament de la central tèrmica, causants del vessament al canal industrial

Aquest dimarts els tècnics que realitzen tasques de desmuntatge faran una reunió in situ per veure quina solució adopten per sanejar l’entorn i evitar que continuï la fuita

12 de novembre del 2018
Actualitzat a les 23:26h
Imatge de l'aigua del Canal Industrial.
Imatge de l'aigua del Canal Industrial. | Xavi Vidal/Cedida
Les tasques "de desmantellament" de la central tèrmica de Cercs van ser les causants del vessament d'olis que es va produir la setmana passada al Canal Industrial de Berga, segons han explicat fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a NacióBerguedà. L'ACA va detectar divendres un abocament al canal que ressegueix els municipis de Berga, Cercs i Guardiola de Berguedà, després que veïns de la zona alertessin ja dijous que l'aigua baixava bruta. Segons les fonts consultades, "l'empresa encarregada dels treballs va reconèixer el vessament accidental i es va comprometre a fer-ne el sanejament". 

Paral·lelament, l'ACA ha informat que el mateix divendres es van posar sistemes de retenció d’hidrocarburs en superfície, per evitar la dispersió del vessament. Els inspectors de l'ACA van aixecar acta i van obrir un expedient informatiu. 

Aquest dilluns un inspector ha estat al lloc dels fets i ha pogut comprovar que l'empresa ha canviat les barreres de retenció d'hidrocarburs i olis i n'ha afegit de noves. "Demà els tècnics que estan desmantellant la tèrmica faran una reunió in situ per veure quina solució adopten per sanejar l’entorn i evitar que continuï la fuita", han afirmat les fonts de l'ACA. 

Les pluges abundants dels últims mesos ha possibilitat que l'aigua de les fonts sigui suficient per abastar la ciutat de Berga, motiu pel qual el regidor Oriol Camps, va assegurar divendres que el consum d'aigua de l'aixeta no suposava cap risc. 

La central tèrmica de Cercs, l'última central de carbó de Catalunya, va tancar les instal·lacions l'any 2011.