Les cases aïllades del Berguedà tindran una targeta que les identificarà en cas d’emergència

El conseller d'Interior, Miquel Buch, i el president del consell comarcal, Josep Lara, signen un conveni per tal de geolocalitzar les masies

09 de novembre del 2018
Actualitzat a les 20:28h
El conseller Miquel Buch amb el president comarcal Josep Lara, la delegada del govern Alba Camps i l'alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé.
El conseller Miquel Buch amb el president comarcal Josep Lara, la delegada del govern Alba Camps i l'alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé. | Pilar Màrquez Ambròs
El Berguedà serà la segona comarca de Catalunya que geocalitzarà les masies aïllades per facilitar que els serveis d'emergència hi acudeixin quan hi siguin requerits. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha visitat aquest divendres Castellar del Riu, on s'ha trobat amb els alcaldes de la comarca i ha signat el conveni per aquest projecte amb el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara. A la trobada també hi han assistit membres dels cossos d'emergència, així com el director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau i la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, la puigreigenca Alba Camps. 

El pla es posarà en marxa el primer trimestre de l'any 2019. Les masies i edificacions aïllades disposaran d'una targeta que identificarà l'immoble i informarà els cossos de seguretat de la seva localització si es produeix una emergència. Cada una d'aquestes targetes té un codi que hauran d'utilitzar els propietaris de la casa en cas que tinguin una urgència. Aquest sistema permetrà minimitzar el temps d’arribada al lloc i conèixer de forma immediata quines són les característiques de l’immoble i de la gent que hi viu.

Miquel Buch ha explicat que al Berguedà s'han comptabilitzat 788 cases disseminades. "És un projecte molt important perquè suposa una col·laboració més entre el món local i la Generalitat, són cases aïllades que en un moment determinat ens costava de poder localitzar, amb l'indicador que tindrem podrem enviar un helicòpter o un cotxe, sigui per una emergència dins de la casa o perquè la mateixa casa detecta una emergència al seu entorn i col·labora amb nosaltres", ha afirmat Miquel Buch. 
 

Miquel Buch i Josep Lara durant la signatura del conveni. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Al Berguedà estem parlant de 800 masies aïllades, és un número molt important per a una sola comarca, si això es multiplica per totes les comarques de Catalunya, són moltes cases, moltes finques aïllades, que poden ser avisadors d'una alerta o que ells poden menester", ha afegit Buch. 

Actualment, el sistema ja s’aplica a Osona i la intenció del Govern de la Generalitat és desplegar-lo a tot el territori en els propers anys. Al Berguedà, la intenció és que al desembre es pugui elaborar la llista de cases aïllades de manera definitiva. A partir de llavors, i durant els següents tres mesos, es faran targetes, es distribuiran als ajuntaments i aquests últims les repartiran a les masies.
 

Una majoria d'alcaldes han assistit a la trobada amb el conseller a Castellar del Riu. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Imatge de la trobada d'aquesta tarda a Castellar del Riu. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Els alcades han rebut una detallada explicació del projecte i han pogut expressar dubtes. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

El conseller d'Interior Miquel Buch ha signat també el llibre d'honor de l'Ajuntament de Castellar del Riu. Foto: Pilar Màrquez Ambròs