L'ACA investiga un abocament de gasoil al canal industrial de Berga

El tram on es busca l'orígen de la contaminació és el corresponent al municipi de Cercs, al costat de l'antiga central tèrmica | Veïns de la zona han alertat de l'estat d'aigua als Agents Rurals aquest divendres

09 de novembre del 2018
Actualitzat el 10 de novembre a la 13:45h
Aspecte actual del Canal Industrial de Berga.
Aspecte actual del Canal Industrial de Berga. | Xavi PC/Cedida
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha detectat aquest divendres un abocament de gasoil al Canal Industrial de Berga, que ressegueix els municipis de Berga, Cercs i Guardiola de Berguedà. Segons fonts de Protecció Civil, la Unitat de Guàrdies i Emergències ha rebut l'avís de l'abocament a les 9.13 hores d'aquest matí. El tram on s'hauria produït l'abocament és el que passa al costat de la central tèrmica de Cercs. Al tram de Berga es pot comprovar amb un simple cop d'ull que l'aigua baixa bruta. Personal de l'ACA investiga els fets i treballa per intentar detectar l'origen de l'incident. L'aigua del canal industrial desemboca al riu Llobregat, a Cal Rosal. 
 
El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha emès un avís d'afectació de la qualitat de l'aigua per tal que Cercs, Berga i Avià prenguin "les mesures que creguin oportunes" atès "que hi poden haver captacions d'aigua" i la qualitat de la mateixa es pot veure afectada. 

Els veïns han denunciat en un vídeo a les xarxes socials l'aspecte estrany de l'aigua que baixava pel canal i també han alertat als Agents Rurals. Segons han explicat a NacióBerguedà, va ser aquest dijous que van detectar que l'aigua baixava contaminada. 
 

Imatge de l'aigua del Canal Industrial. Foto: Xavi Vidal/Cedida

 
El canal industrial de Berga té una llargada de 20 quilòmetres que recorren els municipis de Berga, Cercs i Guardiola de Berguedà. Es tracta d'un canal de tres metres d'amplada i quinze de fondària, amb divuit salts projectats (tres en rendiment). Tot i que en un 65% discorre a cel obert, en el seu recorregut hi ha una trentena de túnels d'uns tres metres d'alçada. 
 

Cap perill per a l'aigua de Berga

El tinent d'alcalde de Berga, Oriol Camps, ha explicat a aquest mitjà que l'aigua de Berga pot seguir-se bevent perquè el fluxe d'aigua del canal industrial no entra en el sistema. "La captació del canal és l'última que entra en marxa, i ara fa un any que no s'hi agafa aigua", ha afirmat Camps.

Les pluges abundants dels últims mesos han possibilitat que l'aigua de les fonts fos suficient per abastar la ciutat. 
 

El canal industrial al seu pas per la ciutat de Berga. Foto: Xavi Vidal/Cedida