L'il·lustrador i pintor Àngel Badia i Camps cedeix part de la seva obra a Puig-reig

Nascut a Cal Pons el 1929, la seva família va haver de marxar-ne per culpa del règim franquista i ell ha desenvolupat una prolífica carrera artista a l'estat espanyol i a l'estranger

07 de novembre del 2018
Actualitzat a les 23:27h
Una de les obres d'Àngel Badia i Camps, nascut a Cal Pons el 1929.
Una de les obres d'Àngel Badia i Camps, nascut a Cal Pons el 1929. | Àngel Badia i Camps / Sala Parés
Àngel Badia i Camps (Cal Pons, 1929) cedirà una part de la seva obra al seu municipi natal, concretament 41 dibuixos, dos quadres d'inspiració marina i un nu femení. El plenari municipal va aprovar aquest dimarts al vespre la cessió per 25 anys d'aquestes obres. Es tracta d'un dibuixant i il·lustrador molt reconegut que, malgrat néixer al municipi de Puig-reig, ha viscut la seva vida professional lluny del Berguedà. El regidor de Cultura de Puig-reig, Jesús Subirats, n'ha destacat la importància, així com el fet que la família de Badia i Camps no va abandonar Puig-reig per elecció pròpia sinó perquè el seu pare, que va ser regidor de l'ajuntament durant la Segona República, va marxar primer a l'exili i, en tornar, el règim franquista va prohibir-li tornar a viure al municipi i va haver d'instal·lar-se a Barcelona. 

L'Ajuntament de Puig-reig preveu situar una exposició permanent de l'obra a la sala Ramon Llobet de la Biblioteca de Puig-reig. Aquesta serà una de les poques mostres permanents de la comarca, juntament a la de la Fundació Esteve Amills de Guardiola de Berguedà i l'exposició de pintures de quadres de berguedans a l'Hospital Sant Bernabé de Berga. 

Àngel Badia i Camps ha mantingut el lligam amb Puig-reig a través dels amics de la infància, i ara que té 89 anys ha expressat el desig de tenir una exposició permanent de la seva obra al poble on va néixer.  "El pare el van desterrar a Barcelona on ell va començar la seva carrera com a dibuixant", ha explicat Subirats. Badia i Camps ha treballat com a il·lustrador per al mercat nòrdic a través de l'editorial Semic i a Estats Units. Si bé de jove va realitzar algunes historietes, el seu treball va brillar principalment en la il·lustració de portades. A l'estat espanyol va treballar per a les editorials Bruguera i Ricart, sobretot en la il·lustració de novel·les romàntiques com Lupita, Mariló o Sissi. Una de les autores reconegudes a les quals ha il·lustrat novel·les és Corin Tellado, resultant notable la seva mestria en el dibuix de la figura femenina. 
 

Àngel Badia i Camps en una entrevista per un blog sobre còmics i il·lustracions, l'any 2011. Foto: Elrincondeltaradete.blogspot.com


Va realitzar la seva primera exposició com a pintor el 1974 i des de llavors s'ha centrat en la seva tasca com a pintor, especialitzant-se en la pintura de nus femenins i pintures sobre el mar. Empra tant la tècnica de l'oli com altres afins al dibuix. Des de 1987 ha exposat regularment a la Sala Parés de Barcelona i ha realitzat exposicions en altres països. 

Inspirar als joves

El principal propòsit de Badia i Camps a l'hora de cedir aquests dibuixos i quadres a Puig-reig és inspirar als joves que sentin passió pel dibuix. "Ell diu que ningú va ensenyar-lo a dibuixar quan era petit, i que vol que els joves del poble que tinguin aquest do, s'animin a expressar-lo i a millorar", ha detallat Jesús Subirats.
 
Una de les portades il·lustrades per Badia Camps. Foto: Àngel Badia i Camps
Arxivat a