La recollida porta a porta a Berga triplica el reciclatge de brossa orgànica

Tan sols dimarts a la nit s'han recollit 10,5 tones d'aquesta fracció que es baixa al carrer en el cubell marró

07 de novembre del 2018
Actualitzat a les 15:22h
Imatge de cubells i bosses d'envasos el primer dia del porta a porta.
Imatge de cubells i bosses d'envasos el primer dia del porta a porta. | Pilar Màrquez Ambròs
El primers dies de recollida d'escombraries porta a porta de Berga han assolit resultats positius pel que fa al reciclatge. La capital del Berguedà està recollint en un sol dia gairebé el que recollia de fracció orgànica en tota una setmana. Segons han explicat fonts del consell comarcal, "encara és d'hora per fer balanç, però només durant la recollida de la nit de dimarts s'han recollit 10.520 quilos de matèria orgànica (10,5 tones), una quantitat molt similar a la recollida d'orgànica d'una setmana qualsevol abans del porta a porta". Tenint en compte que ara aquesta fracció es recull tres cops per setmana, fonts del Consell expliquen que, en aquests moments, la xifra es multiplica per tres.

Encara no es tenen dades exactes dels envasos i del paper i cartró, però es preveu que els percentatges també augmentin. El Consell Comarcal del Berguedà té previst presentar les primeres dades quan s'hagi tancat tot un cicle als tres municipis que van implantar el porta a porta el 4 de novembre: Avià, Berga i Vilada. L'ens comarcal admet "errors i desajustos". Però assegura que "tant des del Consell, com des dels ajuntaments i l'empresa responsables de la recollida, estem treballant per anar-los corregint i reduir-los al mínim". 

Els percentatges de reciclatge als nou municipis que van iniciar el Porta a porta el passat 14 d’octubre continuan al voltant d'un 75%, triplicant també els índex abans de la implantació del nou model, que se situaven al voltant del 20%. 
 
Rentadores, sofàs, matalassos, bosses repletes d'escombraries de tota mena i, fins i tot, vàters, s'han acumulat en punts de la ciutat de Berga on abans hi havia els contenidors. Tant el conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, com el regidor de l'àrea homònima de Berga, Eloi Escútia, han advertit que si els incívics persisteixen en aquest tipus d'accions, es plantejaran sancions. 
 
57 tones de rebuig el cap de setmana abans d'engegar

Berga va llençar el doble de rebuig del que és habitual durant el cap de setmana previ a la implantació del porta a porta. L'empresa concessionària del servei, Tractaments Ecològics, va recollir 57 tones de brossa, segons fonts consultades. La xifra d'un dissabte i diumenge qualsevol és d'unes 26,5 tones.