Especialistes internacionals debatran a Solsona sobre com fer front als incendis de sisena generació

Les sessions es faran dijous 8 i dissabte 10 de novembre

Redacció
07 de novembre del 2018
Actualitzat a les 12:31h
Incendi a Sant Feliu Sasserra (Arxiu)
Incendi a Sant Feliu Sasserra (Arxiu) | Josep M. Montaner

La Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, junt al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), organitzaran els pròxims dies 8 i de 10 novembre a Solsona unes jornades tècniques sobre incendis forestals, que comptaran amb la presència de professionals de diversos països que ja estan vivint el que es coneix com a Incendis de Sisena Generació. Es tracta d’incendis que cremen amb molta més intensitat i tenen un comportament més imprevisible.
 
Les jornades seran inaugurades dijous a les 09.00h per la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Alba Camps, el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Manel Pardo, i el director del CTFC, Antoni Trasobares. La trobada, que ja té més de 200 persones inscrites, duu el títol “Vulnerabilitat als megaincendis forestals. Situació actual i reptes de futur en l’àmbit europeu” i s’ha dividit en dues parts.
La primera, dijous dia 8, es farà a la Sala d’Actes del CTFC, i reunirà especialistes internacionals en la matèria, com ara Marco Pires, cap dels Bombeiros Voluntários de Setúbal, que explicarà les dificultats que presenta aquest tipus d’incendis a l’hora de planificar l’estratègia d’extinció. Sébastien Lahaye, del Clúster de Seguretat de Marsella, comentarà les lliçons apreses en l’Arc Mediterrani arran dels darrers incendis forestals de sisena generació. Steve Gibson, dels bombers del Regne Unit, explicarà els primers grans incendis forestals viscuts en aquell país, mentre que Sara McAllister, del Missoula Fire Science Lab (EUA), tractarà la vessant estrictament física d’aquest fenomen.
 
Elsa Enríquez, cap de l’Àrea de Defensa contra els Incendis Forestals del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, oferirà una perspectiva històrica dels incendis forestals a l’Estat. I la sud-africana Val Charlton, que treballa en polítiques de reforestació amb Landworks, aportarà l’experiència en la gestió del paisatge rural, que serà un dels aspectes que es tractaran a les jornades. Bombers de la Generalitat hi serà present amb la intervenció que Marc Castellnou, cap de l’Àrea Forestal-GRAF del Cos, farà junt a Xavier Castro, del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Per la seva banda, el CTFC hi intervindrà per parlar sobre canvi climàtic (Lluís Brotons), les zones prioritàries de gestió per a la prevenció dels incendis forestals (José Ramón González i Míriam Piqué) i els nous reptes en la governança del risc (Eduard Plana).
 
La segona sessió es farà a la Sala Polivalent de Solsona dissabte dia 10, i la inaugurarà a les 09.00h el conseller d’Interior, Miquel Buch. Es tracta d’una jornada oberta al públic interessat en la problemàtica dels incendis forestals, i que reunirà al cap de la Regió d’Emergències Centre dels Bombers de la Generalitat, Francesc Boya, representants de les Agrupacions de Defensa Forestal del Solsonès, tècnics de la Diputació de Barcelona i del CTFC.
 
Les jornades, que compten amb la col·laboració del Consell Comarcal del Solsonès, l’Ajuntament de Solsona i la companyia Endesa, es donaran a conèixer a través de les xarxes socials amb les etiquetes #megafires i #20anysIFSolsones. Amb aquesta darrera es farà referència al vintè aniversari del greu incendi forestal que va afectar 27.000 hectàrees en diversos punts de la comarca i de la resta de la Catalunya central, i que ha estat un dels motius per triar Solsona com a seu de la trobada.