Berga farà un control dels incívics i sancionarà els qui abandonen la brossa si reincideixen

El regidor de Medi Ambient assenyala que es farà ús del que ja contempla la normativa per evitar que una minoria continuï llençant les deixalles a la vorera

06 de novembre del 2018
Actualitzat a les 19:10h
Escombraries al costat de contenidors de vidre i roba, a Berga.
Escombraries al costat de contenidors de vidre i roba, a Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
La cara menys agradable de la implantació del sistema de recollida porta a porta a Berga ha estat, sens dubte, l'incivisme d'una minoria molt visible. Rentadores, sofàs, matalassos, bosses repletes d'escombraries de tota mena i, fins i tot, vàters, s'han acumulat en punts de la ciutat on abans hi havia els contenidors. El regidor de Medi Ambient de Berga, Eloi Escútia, ha explicat a NacióBerguedà que es controlaran les actituds incíviques i es farà un seguiment de la brossa que es tira fora de lloc per identificar qui són les persones responsables i evitar que aquests comportaments es repeteixin. Si la problemàtica s'allarga, hi haurà sancions, tal com contempla la normativa municipal. "És el mateix que passaria si tots plegats decidim circular per la dreta i algú circula per l'esquerra, se'l detectarà i se'l multarà", ha exemplificat Eloi Escútia. 

D'aquesta manera, Escútia ha assenyalat que s'ha parlat amb la Policia Local i l'empresa encarregada de gestionar la recollida, per tal d'efectuar un millor seguiment dels incívics, però ha recordat que això no és res més que el que es fa sempre que hi ha un mal comportament. "El que està succeint és que hi ha persones que no estan d'acord amb el porta a porta i no volen participar-hi com la resta de la ciutadania", ha dit Escútia "Per tant, farem ús d'aquests controls per evitar que això continuï sent així", ha dit el regidor. En aquest sentit, Eloi Escútia ha recordat que l'any 2016, després del canvi d'ubicació dels contenidors, que va generar el malestar a la ciutadania, la ciutat va afrontar una problemàtica similar. "Són una minoria, quatre persones, que volen decidir ells que fan amb aquests residus, però l'únic que aconsegueixen és generar malestar a la resta de la població que fa un esforç per reciclar i realitzar bé el porta a porta", ha apuntat Escútia. 

Diversos punts del Barri Vell com el carrer de Vilada i l'Harmonia, el carrer Barcelona, especialment davant de la seu del Consell Comarcal del Berguedà, la plaça Tarascon i el Comte Oliva són alguns dels indrets on aquest matí encara es podia veure brossa abandonada, encara que els operaris de neteja la van retirar en bona part aquest dilluns.

Un altre dels punts negres d'aquesta implantació del porta a porta són les papereres que hi ha a la ciutat, motiu pel qual es podria estudiar algun tipus d'actuació per impedir que s'hi llencin grans bosses de brossa, com està passant actualment. "Aquestes persones no només estan fent un mal ús de la via pública i alterant l'espai normal, si no que estan propiciant unes condicions sanitàries que poden ser perjudicials", ha afegit Escútia. "Hi ha tota una sèrie d'elements que es sumen a les sancions que poden rebre", ha advertit. El regidor Eloi Escútia ha felicitat, això sí, la major part de la ciutadania pel seu bon comportament i per l'excel·lent inici del porta a porta. "És una qüestió de salubritat però són les accions d'una minoria", ha incidit Escútia. 

Més neteja als punts on s'acumulen les deixalles

L'empresa de recollida de residus té un acord per fer repassos per la ciutat diferents dies a la setmana. Però tenint en compte que els primers dies del porta a porta són un moment excepcional del procés d'implantació, Eloi Escútia ha assegurat que es mirarà que hi hagi més repassos, sobretot perquè "la problemàtica tendeix a afeblir-se a mesura que passen els dies" i la previsió és que la situació tendeixi a normalitzar-se. 
Arxivat a