Avià i Vilada confien en l'èxit del porta a porta però no esquiven l'incivisme

Les actituds incíviques han estat un dels punts de preocupació en les primeres hores del nou sistema de recollida, però les alcaldesses d'ambdós pobles destaquen la voluntat d'una majoria per adaptar-se al nou sistema

05 de novembre del 2018
Actualitzat a les 19:37h
Recollida porta a porta al Berguedà.
Recollida porta a porta al Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
L'objectiu d'implantar el sistema de residus porta a porta a dotze municipis de la comarca del Berguedà s'ha assolit aquest migdia quan s'ha completat la primera recollida a Vilada i Avià. Com a Berga, l'incivisme ha estat un dels punts de preocupació de les hores posteriors a la retirada dels contenidors habituals, però un bon gruix de veïns i veïnes han volgut fer el gest de baixar l'orgànica al portal en la jornada de l'estrena. L'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, ha explicat a NacióBerguedà que el servei de recollida ha passat "per gairebé tots els carrers", encara que hi ha hagut algun descuit. "S'han deixat alguna bossa, però estic convençuda que és perquè era el primer dia, és comprensible, eren carrers sense asfaltar", ha explicat Canal.

A Vilada la impressió era similar. "Aquest dilluns només es recollia l'orgànica, però estic convençuda que hi ha molts veïns amb voluntat per fer-ho i fer-ho bé; els últims dies, a l'Ajuntament, hem rebut trucades de força gent que volia resoldre dubtes", ha comentat la també alcaldessa Montserrat Badia. 

L'incivisme ha estat l'escull més important en ambdós pobles. "Hi havia electrodomèstics als punts on abans teníem els contenidors, i fins i tot sabem que hi ha un cotxe que ha llençat coses indiscriminadament en diversos punts", ha lamentat Patrocini Canal. "Ens hem topat amb un cert caos en alguns punts fins al migdia, de gent que havia llençat les escombraries on abans hi havia els contenidors de vidre", ha admès Badia. "Però d'ençà que ho han recollit sembla que la situació s'ha normalitzat bastant", ha valorat l'alcaldessa de Vilada. Alguns usuaris han expressat preocupació a les xarxes per les imatges incíviques que es repeteixen en municipis, com Berga, Vilada o fins i tot Bagà que porta més dies de recorregut amb el nou sistema de recollida.  D'entrada, Avià i Vilada no es plantegen sancions immediates perquè confien que aquestes actituds no es cronificaran. "És tot just el primer dia, i s'ha informat força de com va tot, hem vist interès, crec que anirà bé", ha expressat Montserrat Badia.

"Molta gent ha tret de casa tot allò que no havia llençat abans, però crec que ara ja està, un per l'altre, la cosa s'anirà normalitzant i pesarà més l'actitud cívica", ha apuntat Patrocini Canal. Canal ha detectat, a més, voluntat de formar part del canvi des del principi. "El primer dia hi ha hagut gent que, per la dinàmica de participar en l'estrena, ha tret el bujol al carrer amb poc més de mitja bossa d'orgànica", ha assenyalat. "Crec que l'acollida del nou sistema avançarà en positiu a partir d'ara", ha afegit l'alcaldessa d'Avià. 

Berga, Vilada i Avià s'han sumat així als altres 9 pobles que el 14 d’octubre van començar el nou sistema i ja són 12 els municipis del Berguedà que funcionen amb el porta a porta.

En els propers mesos, els 19 municipis restants també canviaran el sistema de recollida, al tractar-se de municipis amb menys població no es farà una recollida porta a porta sinó que serà un funcionament amb àrees agregades i amb control d’accés. D’aquesta manera, els 31 municipis del Berguedà canviaran el seu sistema de recollida de residus.

En la primera nit de recollida a Berga, Avià i Vilada, hi ha hagut alguns desajustos però la cap del projecte d'Spora, Laia Valenzuela, ha considerat que es tractava de situacions "habituals" després d'un canvi d'aquestes característiques i que, en les següents recollides, s'aniran corregint les incidències.