Inversió milionària de la Diputació en preservar el patrimoni arquitectònic de la demarcació

Entre les iniciatives que se'n beneficiaran hi ha la preservació d'elements paleontològics de Fumanya, la recuperació del Fortí de la Serra de la Petita o obres de la segona fase de restauració del Palau de Pinós de Bagà

Redacció
02 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:36h

Marc Castells, en la presentació de la inversió del projecte Foto: Diputació de Barcelona


La Diputació de Barcelona invertirà 23,5 milions d'euros per preservar el patrimoni arquitèctonic de la demarcació amb un seguit d'obres de consolidació, reforma i rehabilitació d’edificis monumentals i jaciments arqueològics. Gairebé una vintena d'aquests projectes són del Berguedà. El president de la Diputació, Marc Castells, ha assegurat que és "una aposta sense precedents, de les més importants a nivell econòmic".



Segons Castells, aquesta inversió serà beneficiosa pel turisme, "permetent un retorn econòmic i social en base a la generació d'activitat econòmica, vinculada a la recuperació arquitectònica", però també ha remarcat la creació de rutes, relats i millorar la identitat dels municipis, aconseguint que gent del territori els vulgui conéixer i visitar.

El president de la demarcació ha volgut recalcar que un dels beneficis colaterals d'aquesta inversió permetran que molts d'aquests béns que la Diputació ajudarà a restaurar "podran ser utilitzats". 

El programa d'inversions dóna suport econòmic a 201 actuacions de les 12 comarques de la demarcació, 18 de les quals al Berguedà, donant una subvenció del 100% de l'import sol·licitat. Entre altres serà possible la restauració de l'Església de Santa Magdalena de Gardilans de Vilada, o obres corresponents a la segona fase de la restauració del Palau de Pinós de Bagà, així com la recuperació del fortí de la Serra de la Petita de Berga i del camí d'accés i el projecte d'adaptació i millora dels antics Jutjats de la capital berguedana. També es farà una actuació de recuperació i preservació d'elements paleontològics de Fumanya sud.

El suport ofert als ajuntaments té la finalitat de garantir la pervivència del patrimoni arquitectònic i arqueològic local per tal de poder-lo usar o millorar-ne l'ús actual.

Consulta aquí el llistat de totes les reformes de la Diputació de Barcelona, per municipi
 

Reforma Equipaments Llistat Diputació de Barcelona by naciodigital on Scribd



Pel que fa a les obres que compten amb el suport de la Diputació d'interès històric, cultural, arquitectònic o paisatgístic tenen l'objectiu de garantir la seguretat de l'equipament, millorar-ne la funcionalitat, reduir el consum energètic i, alhora, implantar les energies renovables.

Un compromís iniciat fa 100 anys

D'altra banda, el cap del Servei Arquitectònic Local (SPAL) de l'SPAL, Joan Closa, ha fet èmfasi en la idea que "qui en sortirà beneficiat és el patrimoni" i ha posat com a exemple que aquest nou ajut de la Diputació és una bona notícia "pels que som experts i coneixedors del patrimoni".

L'SPAL és un òrgan creat sota la direcció d’Enric Prat de la Riba amb l’objectiu d’assessorar i oferir suport tècnic i científic als municipis a l’hora de dur a terme actuacions en els seus monuments i centres històrics.