Jaume Cusidó, Anna Selga i Rubén Sanz guanyen el concurs de fotografia «Memorial Joan Ribera»

La nova categoria dedicada al patrimoni industrial en fa augmentar considerablement la participació

Redacció
02 de novembre del 2018
Actualitzat a les 17:36h
Foto de grup dels premiats amb els membres de la taula d'autoritats.
Foto de grup dels premiats amb els membres de la taula d'autoritats. | Consell Comarcal del Berguedà
El dotzè Concurs de Fotografia del Berguedà 'Memorial Joan Ribera' ha incorporat enguany una categoria sobre patrimoni industrial i, com a conseqüència, ha aconseguit augmentar la participació al certamen i continuar així la seva acollida en línia ascendent. El concurs fotogràfic, de temàtica berguedana i que celebra cada any l'entrega de premis a Guardiola de Berguedà, ha passat de 100 a 179 participants. Un increment considerable, tenint en compte també que el 2016 s'hi van presentar 68 obres. 

La primera de les categories del concurs ha estat com sempre el Berguedà, en qualsevol dels seus aspectes, considerant especialment les imatges que capten de manera especial alguns dels seus trets característics. En aquest àmbit, s'ha atorgat el premi a Jaume Cusidó, per la fotografia "Horitzons entre llums". Pel que fa a la novetat d'aquest 2018, la nova categoria sobre patrimoni industrial, el premi ha recaigut en Anna Selga Casellas per "El mirador de les boires". 
 

El Premi Berguedà ha estat per Jaume Cusidó, per la fotografia 'Horitzons entre llums'. Foto: Jaume Cusidó


Rubén Sanz s'ha endut el premi de Guardiola de Berguedà, que es dona a la millor fotografia captada dins d'aquest terme municipal. La fotografia afortunada de Sanz duia per títol "Sant Llorenç". En aquest cas, a més, Marc Elias s'ha endut un accèssit per la imatge "Penyes Altes entre la boira". Cadascun dels premis ha gaudit d'una dotació de 360 euros. 

L'acte, celebrat al Monestir de Sant Llorenç, ha comptat amb la presència del president del Consell Comarcal del Berguedà i alcalde de Guardiola, Josep Lara; la consellera de Cultura del Consell Comarcal, Anna Maria Serra, i el responsable de l'Arxiu Comarcal del Berguedà, Xavier Pedrals. També s'ha acompanyat d'una representant de la família Ribera-Fornells.
 

El nou premi sobre patrimoni industrial se l'ha endut Anna Selga Casellas per 'El mirador de les boires'. Foto: Consell Comarcal del Berguedà


Un concurs de memòria

El concurs es realitza en memòria del fotògraf guardiolenc Joan Ribera. Cada any agrupa una gran quantitat de talent, amb fotografies curioses, vibrants o de quotidianitat. D'entre totes les imatges que es presenten, un jurat tria les millors obres, i les fotografies premiades queden en propietat de l'entitat organitzadora, que en pot fer ús per a finalitats que es derivin de la seva activitat. 

Joan Ribera i Fornells va morir el 2005, i va ser un dels millors fotògrafs del Berguedà durant el segle XX. La seva formació va ser, bàsicament, autodidacte, amb un gran esperit crític i d'autosuperació, i un estil influït pels grans fotògrafs dels anys cinquanta i seixanta. Durant la seva vida, va obtenir un bon nombre de premis i, cap al final de la seva carrera, va exercir com a jurat en diversos concursos, a banda d'experimentar amb el cinema i realitzar un centenar de pel·lícules en diferents formats definits, per ell mateix, com a "fotografia filmada".