Localitzen dues granades de mà de la Guerra Civil en una casa en obres del Berguedà

Ambdós artefactes van trobar-se a Cal Rosal (Olvan) i els Tedax van poder comprovar que encara duien l'anella de detonació

02 de novembre del 2018
Actualitzat a les 11:16h
Artefactes explosius localitzats a Cal Rosal (Olvan).
Artefactes explosius localitzats a Cal Rosal (Olvan). | Mossos d'Esquadra
Dos treballadors d'una empresa constructora van endur-se dimecres un ensurt considerable en trobar explosius de la Guerra Civil en una casa en obres de Cal Rosal, al terme municipal d'Olvan (Berguedà). Els encarregats de la reforma van localitzar entre la runa dues granades de mà tipus pinya que encara duien l'anella de detonació, motiu pel qual van avisar d'immediat els Mossos d'Esquadra. 

La policia catalana va activar el protocol per aquests casos i hi va intervenir el grup especial de desactivació d’explosius, els Tedax. Els especialistes van poder comprovar que els explosius es trobaven complets, si bé oxidats, amb l'espoleta i el corresponent explosiu. Segons fonts dels Mossos d'Esquadra, les característiques de les granades porten a pensar que es tractaria de dos artefactes explosius de la Guerra Civil. 
 
Un cop fetes les comprovacions, els agents van recollir les dues granades amb seguretat i se les van endur per poder-les neutralitzar amb les màximes garanties.
 
Els Mossos d'Esquadra han volgut recordar que mai s’ha de tocar un artefacte d’aquestes característiques ja que poden tenir la càrrega activa. A més, el pas del temps fa que els sistemes de seguretat deixin de funcionar i això provoca que els artefactes siguin inestables. Per aquest motiu, en cas de localitzar-ne un d'aquesta mena, demanen que se'ls avisi a través del telèfon d'emergències 112.