El Berguedà rep una subvenció de 350.000 euros per promoure accions a la Via Blava del Llobregat

El Consell i nou ajuntaments tenen previstes fins a 13 actuacions per millorar els serveis i treure profit al recorregut paral·lel al curs del riu

Redacció
30 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 20:18h

Fonts del Llobregat Foto: CCBerguedà


El Consell Comarcal del Berguedà i els ajuntaments de Castellar de n'Hug, Fígols, Gironella, Guardiola de Berguedà, Montmajor, La Nou de Berguedà, La Pobla de Lillet, Puig-reig i Vallcebre han rebut una subvenció de 350.000 euros d'un pla de Foment de Turisme de la Generalitat de Catalunya, que ha de possibilitar que tirin endavant 13 accions per potenciar la Via Blava del Llobregat al seu pas pel Berguedà. Es tracta d'un projecte pressupostat en 787.878,41 euros per adequar diversos recursos i equipaments turístics del curs del riu. 

La Via Blava del Llobregat recorre 140,5 quilòmetres des de les fonts del riu, a Castellar de n'Hug, fins a Martorell, i comporta una inversió per de 22 milions d’euros. La Diputació de Barcelona habilita tots els accessos i itineraris, i donada la transcendència que pot tenir la iniciativa per a la comarca del Berguedà, el Consell Comarcal i els ajuntaments esmentats van sol·licitar un ajut a la Direcció General de Turisme de la Generalitat per dur a terme diferents actuacions relatives a la creació de zones d'estacionament, la millora d'elements patrimonials o la creació d'itineraris temàtics. 

Les institucions berguedanes planegen adequar la zona d'estacionament d’autocaravanes a l’antic camp de futbol de Castellar de n’Hug; arranjar el Parc de l'Escorxador del riu Llobregat de la Pobla de Lillet; crear zones de serveis per a l'estacionament d'autocaravanes i vehicles de Gironella i Puig-reig. Així com adequar la Mina de Petroli de Riutort, fer millores en el Centre d'Interpretació de Dinosaures de Fuamnya, portar a terme intervencions patrimonials a Coll de Pradell (Vallcebre); adequar la segona planta del Museu d'Art del Bolet de Montmajor i senyalitzar elements de caire patrimonial com la Torre de Merola, l'Església romànica de Sant Martí i el Castell de Puig-reig. 

Els itineraris que s'han de crear en el marc d'aquest projecte són un tomb per la Nou de Berguedà, la Ruta Històrica i del Modernisme de Gironella, i la creació de la Ruta de l'Aigua del Llobregat i la Ruta de les Fonts, també de la Perla del Llobregat. 

La Generalitat, a través de la Direcció General de Turisme, va destinar l'any passat 773.722,45 euros a projectes de foment territorial del turisme de la Catalunya Central, entre els quals va donar 246.218,15 euros per al projecte de valorització del patrimoni industrial, que es va vehicular a l'Estació de Trail del Berguedà i a la recuperació del Xalet del Catllaràs.