Medi Ambient

Avià aprova un POUM revolucionari que permetrà que les plaques solars cobreixin teulades i façanes

La mesura, pionera a tot l'Estat, queda ara pendent de l'aprovació final per part de la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central

Josep Subirana: «Ens hem proposat que Avià sigui el poble de Catalunya amb més plaques solars»

, Berga | 30/10/2018 a les 12:50h
Arxivat a: Territori i medi ambient, Sostenibilitat, sostenibilitat, Medi Ambient, Avià, Josep Subirana, ERC, SOM Avià, energia solar, plaques fotovoltaiques
Plaques solars.
Plaques solars. | Adrià Costa
Avià ha aprovat aquest dilluns en ple municipal una modificació del POUM que permetrà que les plaques solars que s'instal·lin al poble cobreixin, si així ho desitgen els respectius propietaris, bona part de la teulada i la façana dels habitatges. La mesura serà d'aplicació a gairebé totes les cases del nucli urbà, masies i habitatges del centre històric. El plenari, format per l'equip de govern (Som Avià i ERC) i CiU, a l'oposició, ha aprovat la mesura per unanimitat. L'objectiu és, segons el regidor de Medi Ambient Josep Subirana, "intentar que tothom posi plaques solars" i "convertir-lo en el poble amb més plaques solars de Catalunya". Les restriccions que contempla aquesta novedosa modificació del POUM es limiten a una dotzena de cases del poble que estan catalogades com a edificis d'interès especial.

Una altra de les característiques dels canvis que s'introdueixen al POUM d'Avià és que urbanísticament es permetrà l'aïllament exterior de façanes i mitgeres a partir del primer pis, així com modificar obertures per aprofitar la radiació solar quan calgui. 

"Molts plans urbanístics municipals impedeixen moltes qüestions d'aquest tipus. Aquí hem fet un favor a la sostenibilitat, perquè la gent pugui ser lliure de posar plaques i d'aïllar", ha assenyalat el regidor Josep Subirana. En aquest sentit, ha assegurat que la iniciativa és "revolucionària". La modificació del POUM d'Avià és pionera a l'estat espanyol i "permet la implantació de la llei del canvi climàtic amb garanties, afavorint la sobirania energètica i autoconsum dels ciutadans", ha indicat. 

La modificació s’ha negociat amb els diferents departaments de la Generalitat que, finalment, han emès un informe favorable sobre aquesta modificació. L'aprovació final de la modificació del POUM d'Avià, dependrà de la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central. Des de l'Ajuntament d'Avià, s'espera que, havent aconseguit els informes favorables de tots els departaments de l'executiu català, els serveis territorials d'Urbanisme de la regió central no hi posin pegues.  

Segons la nova normativa d'Avià, a les façanes, "les plaques solars seran preferiblement elements composats com si fossin obertures o superfícies de forma regular que s’integrin amb la composició general, podent tenir aspecte de material diferent als tradicionals si la seva missió és aprofitar l’energia solar". Podran ocupar el 100% de la superfície opaca de façana tenint cura de la composició, que sigui ordenada i la integració amb les obertures vidriades, però s'hauran d'amagar els elements tècnics que es puguin necessitar, com cables o tubs.

"Serà necessària la presentació de la documentació gràfica corresponent per justificar aquest punt, bé en forma de plànols de façana, o seccions o fotomuntatges de l’aspecte proposat", tal com indica la documentació relativa a la modificació del pla urbanístic que s'ha acordat.

A les teulades, es podrà ocupar tota la coberta. Es podrà variar i augmentar el pendent de la coberta per millorar l’angle d'incidència solar i així el rendiment dels captadors, sempre que es tracti d’edificis aïllats i el volum final sigui igual o inferior al volum que es podria fer seguint la normativa existent i el pendent del 30‐33%. En el cas del nucli antic, en les edificacions alineada al vial, no es podrà modificar el pendent. 

A les masies inventariades dins del sòl urbà i les inventariades com a habitatges preexistents en sòl no urbà, es podran col∙locar plaques solars sobre les cobertes existents fins a arribar a ocupar la totalitat de la seva superfície si es creu adient. Aquestes plaques han de ser coplanars als vessants de la teulada. 

Ordenances favorables a la sostenibilitat
 
El plenari d'Avià també ha aprovat, aquest dilluns, per unanimitat la reducció de l’IBI un 50% durant 10 anys i fins a 1.000 euros de bonificació per a tots els habitatges que instal·lin panells solars fotovoltaics amb potència superior a 1,5 KWh.  Aquesta mesura, s'afegeix als 1.000 euros que els avianesos poden sol·licitar quan instal·len plaques solars o en promoure la sostenibilitat energètica a partir d'altres mesures com la instal·lació de sistemes de biomassa, geotèrmia, aerotèrmica o aïllaments, entre altres. 
 
Amb aquestes mesures, l'Ajuntament d'Avià considera que elimina traves importants a l’estalvi energètic i a l’autoproducció d’energia elèctrica. "Es promou activament amb 2.000 euros d'ajudes que la gent s’autoprodueixi l'energia elèctrica", han indicat fonts de l'executiu local. Això no exclou que es pugui accedir a l'ajuda per a l'aplicació d'altres mesures d'estalvi. "Al municipi tenim un nivell d'estalvi energètic de 50.000 euros l'any que podem destinar a subvencions, a anar fent girar la roda de la sostenibilitat. Això tindrà un efecte doblement positiu, perquè reduïm emissions al medi ambient, i injectem diners a l'economia local", ha subratllat Subirana. 

Avià també ha eliminat les taxes en cas d'obres 'verdes' amb l'aprovació d'unes ordenances fiscals que "redueixen el 95% dels impostos a qui fa obres sostenibles". 

COMENTARIS

Molt bé
Anònim, 30/10/2018 a les 14:21
+12
-5
A Berga no esperem res semblant amb els tècnics urbanístics que tenim a l'ajuntament

I el problema potser no és de manca de personal sinó de gestionar bé el temps amb la gent disponible, menys parlar i més treballar.
No veig per enlloc el gran mèrit .
Anònim, 30/10/2018 a les 16:58
+10
-9
Ja sabem que Avià té poc patrimoni històric, però imaginar el poble cobert de plaques solars, no crec que millori la imatge. Algú creu qeu ser el primer en alguna cosa, és una cosa fantàstica, segons com és la demostració d'unes ganes de protagonisme que amaguen una mala gestió.
TAMPOC ES PER TANT
Anònim, 30/10/2018 a les 18:10
+10
-5
Plaques a façanes ?? em sembla que estan una mica despistats. Voler Justificar per una part plaques a façanes i per altra dir que es permetran les plaques a coberta amb pendent diferent a la teulada perque aixi tenen millor produccions es com a mínim incoherent. Plaques a façana es un gest únicament de protagonisme politic, perque de produccions electriques poques, una bestiesa tecnicament i d'impacte. I plaques a coberta amb pendent diferent per tenir mes produccions, potser estem parlant de com a molt un 10% mes de producció ( a nivell domestic vol dir uns 5 € al mes) , però l'impacte visual es brutal . De veritat que recomano moltissim visitar algunes instal.lacions abans de dir que aixo es el millor pel poble.
La idea bona, l'aplicació una mica esgarrifosa
Santa Inocència
Anònim, 31/10/2018 a les 07:53
+8
-2
Voler vendre com a gest revolucionari, tapar les cases amb plaques solars, es anar una mica de prepotent, per dir-ho fluix. Un poble sense gran atractiu que vulguin convertir-lo en caixes de plaques solars, no sembla la millor idea. Més aviat , sorprenent, i dubto que Urbanisme els hi permeti, tapar façanes amb plaques, tampoc han estudiat els conflictes entre propietats que es pot produir a nivell d'ocupació de teulades, o els conflictes en edificis amb propietaris contraris... en fi, s'acosten eleccions i alguns han de sortir a la foto, ni que siguin per idees de bomber.
PIONERS?
Anònim, 31/10/2018 a les 17:32
+4
-1
Poder si que és una idea amb perspectiva electoral, però que jo sàpiga no és pioner. L'altra dia a les conferències prèvies de l'Ecoviure hi havia una tècnica de l'¡ajuntament de Barcelona explicant precisament això, i ja han fet projectes: omplir façanes mitgeres que ara donen a solars buits amb panells solars, així com teulades tant públiques com privades, teulades públiques amb inversió privada i a l'invers. Voler fer que el poble acabi sent autosuficient no és mala idea però s'ha de saber com fer-ho bé. I la depuradora??
als escèptics . . .
pep puig, 07/11/2018 a les 17:53
+1
-1
a totes les persones que posen inconvenient a fer ús de l'energia solar, tant per a disposar d'aigua calenta, com per disposar d'electricitat, el primer que haurien de respondre és la segúent pregunta: d'on treieu l'energia que feu servir a casa vostra? Pot-ser si la responen es trobaran amb alguna sorpresa que no esperaven . . . .

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Presenten un concurs d'Instagram dedicat a Manela Quesada.
Presenten un concurs d'Instagram dedicat a Manela Quesada. | Pilar Màrquez Ambròs
Pilar Màrquez Ambròs
El tema del certamen serà el de "dones valentes" en un sentit ampli, de manera que es poden presentar imatges sobre aquesta temàtica de qualsevol àmbit, no només del de la salut mental
Aspecte de la manifestació independentista a Cibeles.
Aspecte de la manifestació independentista a Cibeles. | ANC
Pilar Màrquez Ambròs
Vuit autocars amb desenes de persones van traslladar veïns i veïnes de la comarca fins a la capital espanyola