El Govern desplega la fibra òptica entre el Berguedà i la Cerdanya per arribar a Puigcerdà el 2020

El tram entre Berga i Cercs estarà operatiu a finals de desembre | El conseller Jordi Puigneró ha anunciat aquest matí a Cercs que la Generalitat preveu invertir 2,5 milions d'euros per desplegar 44 quilòmetres de xarxa de fibra òptica pública

29 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 15:50h
El conseller Puigneró amb la delegada del Govern, Alba Camps, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, i l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer.
El conseller Puigneró amb la delegada del Govern, Alba Camps, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, i l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer. | Pilar Màrquez Ambròs
El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha anunciat aquest dilluns que el Govern català invertirà 2,5 milions d'euros per desplegar la fibra òptica entre el Berguedà i la Cerdanya amb el propòsit de fer arribar la banda ampla a Puigcerdà l'any 2020. L'objectiu del projecte Xarxa Oberta, que pretén que la fibra òptica s'hagi estès a tots els municipis de més de 50 habitants el 2023, és que, "no hi hagi ni ciutadans ni territoris de primera i segona categoria", ha assenyalat Puigneró. De moment, el desplegament de fibra òptica al llarg de la C-16 permetrà que la banda ampla arribi a Cercs al desembre. 

El conseller Jordi Puigneró ha visitat aquest matí les obres d'extensió de la xarxa de fibra òptica que ja s'estan realitzant entre Berga i Cercs. Es tracta d'un tram de cinc quilòmetres que ha de dotar de serveis de banda, a través de cable de fibra òptica, el municipi cercolí, i que suposa una inversió de 219.000 euros. L'alcalde Jesús Calderer ha explicat que l'ajuntament disposa, paral·lelament, d'un projecte per fer arribar la banda ampla als quatre nuclis del municipi. "És el que ens demana la societat a dia d'avui, ja no estem parlant de si les empreses o el teletreball, el dia a dia també ens demana que la fibra òptica estigui aquí", ha incidit Calderer.

"El fet de poder apropar la fibra òptica al nostre municipi és, sens dubte, un salt endavant de qualitat per als ciutadans", ha apuntat Calderer.  
 

El conseller Jordi Puigneró amb l'alcalde Jesús Calderer i la resta d'autoritats i tècnics donant un cop d'ull a un mapa del projecte del desplegament fins a Cercs. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'eix troncal de fibra òptica s'estén al llarg de la C-16, que és de titularitat de la Generalitat. Un cop que es connecti Cercs, quedaran per fer 44 quilòmetres de xarxa fins a la capital de la Cerdanya. Les obres permetran dotar de banda ampla municipis com Guardiola de Berguedà i Bagà, així com pobles ceretans que hi ha de camí a Puigcerdà, com Alp.

Jordi Puigneró ha assegurat que el desplegament de la fibra òptica que vol arribar, en primer lloc, a totes les capitals de comarca, i després a municipis més petits, és un projecte de país. La voluntat del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública és disposar al 2020 de punts de connexió neutres de fibra òptica, al servei de les operadores, a totes les capitals de comarca. De moment, ja n'hi ha 29 connectades i 4 més en fase de projecte. Per tant, queden 9 capitals per connectar. El conseller Puigneró ha defensat que "aquest és un projecte real". "Permetrà a tots els ciutadans del país poder accedir a les infraestructures digitals també és fer república", ha subratllat. 
 

Tub per on ha de passar el cable de fibra òptica. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La fibra òptica al Berguedà

A la comarca del Berguedà, la Generalitat disposa actualment de 32 quilòmetres de xarxa pública de fibra òptica, que presten servei a sis operadores. Aquestes sis empreses ofereixen fibra òptica al client final en les zones urbanes de Berga, Gironella i Puig-reig. La xarxa existent també arriba a cinc polígons industrials del Berguedà. El projecte per fer arribar la fibra òptica a Puigcerdà dotarà de xarxa a Cercs, Guardiola de Berguedà o Bagà.

Però la Generalitat desenvolupa un projecte conjunt amb la Diputació de Barcelona per fer arribar la fibra a 55 municipis de la demarcació, a través de carreteres secundàries, una iniciativa que permetrà connectar igualment els municipis de l'Espunyola, Santa Maria de Merlès, Casserres i Viver i Serrateix, l'any vinent. 

El president del Consell Comarcal del Berguedà i alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, ha valorat molt positivament l'anunci de la Generalitat i ha qualificat de "demanda històrica" el fet de portar les obres d'instal·lació de la fibra òptica més enllà de Berga. La comarca de Berguedà ha d'haver completat el desplegament de la fibra el 2023. Josep Lara ha recordat que el consell comarcal té entre mans un projecte per acabar de desplegar coordinadament la fibra òptica a la comarca. En aquest sentit, per bé que Generalitat i Diputació facilitin l'arribada de la infraestructura de fibra òptica fins als nuclis urbans, en última instància són els ajuntaments els que han de fer-la arribar a les cases disseminades i als diferents punts del municipi. 

En la visita d'aquest matí, a Puigneró l'han acompanyat el president comarcal i l'alcalde de Cercs, però també la delegada del govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Alba Camps, i el regidor de Governació i Promoció Econòmica de Berga, Francesc Ribera. 
 

L'objectiu de la Generalitat és continuar estenent la xarxa al llarg de la C-16. Foto: Pilar Màrquez Ambròs