El 62è Concurs de Boletaires esquiva la neu i porta més de 110 quilos de bolets a la Plaça Viladomat

El conseller de Territori, Damià Calvet, el catedràtic, Lluís Torner, el director de Bgrup, Gerard Isanta, i el cuiner del restaurant La Cabana, Jordi Badia, boletaires d'honor en un any de canvis al certamen

28 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 21:30h
Participants del 62è Concurs de Boletaires que enguany ha canviat Puigventós per Berga.
Participants del 62è Concurs de Boletaires que enguany ha canviat Puigventós per Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
La 62a edició del Concurs de la Penya Boletaire ha esquivat la nevada que aquest matí ha caigut a Castellar del Riu. El certamen s'ha traslladat així de manera excepcional a la Plaça Viladomat de Berga. Alfred Prados ha estat el guanyador de la màxima categoria amb una cistella de 43 quilos de rovellons.

Prados ha estat enguany l'únic participant en la categoria de més de 40 quilos. El Concurs de Boletaires ha comptat amb sis participants en les categories de rovellons, el bolet més preuat per als buscadors. En la categoria de 20 a 40 quilos també hi ha hagut un sol candidat: Eloi Alcalà amb una cistella de 20 quilos i mig. Pel que fa a la categoria de menys de 20 quilos, el guanyador ha estat Melitó Marmi, el vencedor de l'any passat, amb una cistella de 16,5 quilograms de rovellons. També hi han participat Gerard Fornos amb un cistell de 15 quilos i Ramon Cabiscol que ha portat una cistella de 6 quilos de rovellons. Josep Baraut amb un cistell d'1,8 quilos ha estat el quart classificat. 
 

El guanyador Alfred Prados amb el trofeu. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


En llenegues, el primer premi ha quedat desert perquè calia arribar almenys als 10 quilos. Àngela Baraut, amb una cistella de 5 quilos, s'ha endut el segon premi. D'altra banda, la tercera classificada ha estat Aurora Guix amb 2,8 quilos de llenega negra. El rovelló de més pes l'ha portat Josep Capdevila. El bolet ha pesat 130 grams.
 
En una edició excepcional afectada per les inclemències meteorològiques, el certamen s'ha celebrat a Berga en comptes de fer-se al Pla de Puigventós, amb més de 110 quilos de bolets. En aquest context, el 13è concurs infantil de boletaires, amb una bona participació de nens i nenes, s'ha desenvolupat en un bosquet situat en una de les carpes del Vall. Les parades d'artesans han acompanyat les activitats del Concurs de Boletaires, que ha servit esmorzars durant tot el matí. 

Boletaires d'honor

Els boletaires d'honor 2018 han estat el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, el doctor, catedràtic i director de l'Institut de Ciències Fotòniques de Catalunya, Lluís Torner, el director general de Bgrup, Gerard Isanta, i el cuiner del restaurant La Cabana, Jordi Badia.

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, ha aprofitat la seva visita a Berga, amb motiu del 62è Concurs de Boletaires, per explicar que s'ha arribat a un acord per a la millora de la C-16 entre Berga i Bagà. Calvet ha anunciat que el projecte sortirà a exposició pública al novembre. El Govern català preveu el desdoblament de la carretera entre Berga i el túnel de Cercs, i un carril reversible fins a Bagà. 
 

El conseller Calvet aixecant el cistell de 43 quilos que ha guanyat la màxima categoria d'aquesta edició. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Precaució al bosc

L'alcalde de Castellar del Castellar del Riu, Adrià Solé, i l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, inhabilitada a principi de mes pel cas de l'estelada, han coincidit a recordar, durant la celebració del certamen, la importància de tenir cura quan se surt al bosc i "de ser respectuosos" amb el medi ambient. Solé ha posat sobre la taula que, aquest 2018, diferents persones ja s'han perdut als boscos del municipi, i han hagut de passar la nit al ras, a l'entorn dels Rasos de Peguera.

"Avui hauríem de ser a Puigventós, però en aquests moments està fent una nevada impressionant", ha explicat Solé. "Vull aprofitar per dir que quan es va a buscar bolets cal protegir la muntanya, respectar les propietats privades i el bestiar, tothom hi és benvingut, però és molt important que en prenguem consciència", ha dit l'alcalde del municipi que habitualment acull el concurs. "Aquest any ens trobem que es perd molta gent; molts fins i tot han hagut de passar la nit a fora", ha comentat Adrià Solé. "Cal acompanyar la gent gran, i els equips d'emergència sempre ens recomanen que es vagi preparant i amb roba que sigui lluent, que un per endinsar-se al bosc ha de poder orientar-se molt bé i anar preparat", ha advertit. 

El president de la Penya Boletaire, Ramon Minoves, ha valorat positivament la ubicació d'emergència del concurs davant les previsions meteorològiques que finalment s'han complert. Enguany, s'ha canviat la data del certamen, que habitualment se celebrava el primer diumenge d'octubre, per afavorir que hi hagués rovellons. "La nostra aposta és per a una festa amb més activitats boletaires i per la fireta, aquest any hem canviat de data per buscar un millor temps boletaire, però la meteorologia se'ns ha passat de frenada, les últimes setmanes, fins i tot hem vist passar les restes d'un huracà, que els experts ens diuen que és una cosa excepcional", ha explicat Minoves en el seu discurs. "L'any que ve tornarem a Puigventós, ja veurem en quina data", ha afegit entre somriures. 

Damià Calvet rep la camisa de boletaire d'honor. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

El guanyador de la categoria de més pes del certamen. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Concursants del certamen infantil de bolets, pesant les seves cistelles. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Una fira de productes relacionats amb el bolet, al passeig de la Indústria. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Boletaires d'honor d'enguany amb el president de la Penya Boletaire, Ramon Minoves. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Concurs de boletaires infantil. Foto: Pilar Màrquez Ambròs