L'hospital de Berga porta quatre mesos sense TAC i es planteja llogar-ne un

L'objectiu és adquirir un aparell propi a través d'un concurs públic, però el lloguer ha d'evitar que els pacients es continuïn desplaçant a Manresa | Membres del patronat diuen que no van ser informats de l'avaria fins al juliol

25 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 19:48h
Un pacient fent-se un TAC.
Un pacient fent-se un TAC. | InnovHealth

L'Hospital Sant Bernabé de Berga deriva des del mes de juny els pacients que requereixen d'un diagnòstic a través de Tomografia Axial Computada (TAC) a Althaia, després que l'aparell que hi havia s'avariés. El centre hospitalari es planteja posar en marxa un concurs públic per a l'adquisició d'un nou TAC, tal com va explicar NacióBerguedà. Però mentre que aquest procés no es materialitza, la intenció que hi ha ara mateix sobre la taula és la de llogar-ne un. La cap d'Infermeria, Joana Rodríguez, ha explicat a aquest mitjà que, per tirar endavant la licitació, "s'han de redactar uns plecs tècnics que hauran de publicar-se al Diari Oficial de la Unió Europea (DO)", malgrat que "tot aquest procés no pot engegar fins que els comptes del centre quedin consolidats", i això depèn de l'aprovació del pressupost per a 2018 de l'Ajuntament de Berga, encara pendent.

Joana Rodríguez ha incidit en el fet que la compra d'un nou TAC, per valor d'uns 240.000 euros, queda contemplada en els pressupostos d'enguany de l'Hospital Sant Bernabé. Rodríguez ha reiterat que tots els concursos públics que engega el centre hospitalari passen el mateix procés. "S'han de redactar i aprovar els plecs tècnics, però tot aquest procés no pot avançar fins que el pressupost estigui consolidat" i "fins que el patronat, l'òrgan que pren les decisions relatives al centre, no hagi donat llum verda al plec de condicions".

Segons la cap d'Infermeria, com que tot concurs públic requereix de temps i, de moment, es desconeix quan podrà tirar-se endavant aquesta licitació en concret, els responsables del centre contemplen llogar un TAC per evitar que els pacients s'hagin de desplaçar mentre que no es fa el concurs. "Tenim aquesta voluntat", ha dit Joana Rodríguez. 

60 pacients que es desplacen a Manresa cada setmana

Joana Rodríguez ha apuntat que quan el vell TAC de Berga va deixar de funcionar al juny, "de seguida vam donar resposta als usuaris a través d'Althaia". La cap d'Infermeria ha afirmat que "hi ha un conveni de radiologia amb Althaia, ells ens van oferir la possibilitat de crear una agenda única a la Clínica Sant Josep de Manresa, per la qual nosaltres hi enviem tant els pacients que tenen un TAC programat com pacients hospitalitzats".

Pel que fa a les proves urgents, aquestes es fan arribar directament a Althaia. "Tot això està solventat, però sí que és veritat que, per comoditat del pacient, és molt millor tenir l'aparell aquí, per això la nostra voluntat és tenir-ne un de propi com el que teníem fins ara i, mentrestant, ens han ofert la possibilitat de llogar-ne un", ha aclarit Rodríguez. "Evitaríem desplaçaments mentre que no n'adquirim un de nou, de cara al pacient és millor", ha reiterat. 

Respecte al conveni amb Althaia, Joana Rodríguez ha explicat que "es paga per peça". "El cost total depèn del número de proves, ara mateix en fem unes 60 per setmana", ha estimat Joana Rodríguez. "Llogar un TAC no ens suposaria una despesa afegida a la que ja tenim ara, perquè el cost seria similar", ha manifestat Rodríguez. Segons fonts mèdiques, el lloguer d'un TAC pot rondar els 15.000 euros al mes. 

Queixes pel funcionament del Patronat

Segons ha avançat Regió7 aquest dijous, dos patrons del patronat de l'Hospital Sant Bernabé de Berga, el doctor Josep Vidal i la procuradora Núria Arnau, han denunciat deficiències en la gestió del centre hospitalari. NacióBerguedà ha contactat amb Josep Vidal aquest matí. Sobre la qüestió del TAC, Vidal ha explicat que "no se'ns va informar que el TAC estava espatllat fins a l'última reunió, que va celebrar-se al juliol de forma extraordinària per aprovar els pressupostos". Josep Vidal ha lamentat que, en ser una reunió extraordinària, "no en vam poder debatre una solució". Vidal ha incidit en què "no pot atribuir-se al patronat que aquest tema s'endarrereixi" perquè, més enllà d'aquell únic dia, a l'ens no se n'ha parlat. "No s'ha discutit ni la solució temporal ni les clàusules per adquirir un nou aparell", ha exposat el Josep Vidal. 

"El dia que van aprovar-se els pressupostos, se'ns va comentar de passada que no hi havia TAC i que s'estava derivant els pacients a Manresa, tot el que ens van dir és que es volia convocar un concurs públic, però no sabem quins terminis hi ha, no en sabem res més", ha lamentat Josep Vidal. Una de les queixes de Josep Vidal i Núria Arnau és que des de 2015 només s'han convocat cinc reunions ordinàries, i "és en aquestes reunions on els membres del patronat podem plantejar precs i fer preguntes", cosa que "les sessions extraordinàries no permeten". 

"Si s'ha de llogar un TAC, també s'haurà de plantejar al patronat, no poden culpar a l'ens que una cosa així s'endarrereixi, perquè nosaltres ens reunim quan ells ens diuen", ha dit Vidal. "Si ens convoquen, i ens sembla correcte el que volen fer, s'aprovarà sense cap mena de problema", ha indicat.  Josep Vidal ha recordat que les licitacions públiques poden ser feixugues, i s'ha de poder accelerar al màxim. "Van trigar tres anys a presentar-nos unes clàusules d'un aparell de laparoscòpia, no podem estar tres anys sense TAC", ha explicat. 

L'Hospital Sant Bernabé és de titularitat municipal, si bé fa un any que va anunciar-se que s'iniciava un procés perquè passés a gestionar-se directament per la Generalitat.
Arxivat a