Què és el «turisme d'escombraries» i com afecta els territoris on es fa el porta a porta?

La cap de projecte de l'empresa encarregada de la implantació del sistema al Berguedà, Laia Valenzuela, ha apuntat que aquesta pràctica acostuma a donar-se els primers quinze dies després del canvi

23 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 20:52h
Operaris de l'empresa de recollida, a Bagà.
Operaris de l'empresa de recollida, a Bagà. | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell Comarcal del Berguedà ha fet aquest dimarts un balanç positiu de la primera setmana d'implementació del porta a porta, malgrat admetre-hi "errors" com, per exemple, el retard en l'arribada de contenidors als grans productors i un ritme més lent del compte en la construcció d'illetes d'accés restringit, de les quals n'hi ha acabades dotze (encara sense tancar) de 39 previstes. La implementació del porta a porta arreu del territori va sovint, a més, acompanyada d'un fenomen que s'anomena "turisme d'escombraries" o bé "fuga de residus" i la comarca, si bé no a nivells alarmants ni fora del que es considera habitual en aquests processos d'adaptació, no n'està sent una excepció. 

La cap de projecte de l'empresa Spora, encarregada del desplegament del porta a porta, Laia Valenzuela, ha explicat que "en la primera setmana del porta a porta al Berguedà, no hi ha dades concretes" sobre aquesta qüestió. Però ha indicat que, a Catalunya, "es calcula que en els municipis que implanten el porta a porta hi ha habitualment una fuga d'un 10% de residus". 

El "turisme d'escombraries" o "fuga de residus" és l'acció d'agafar les escombraries de casa i transportar-les en cotxe fins als contenidors d'un altre poble. Laia Valenzuela ha apuntat que "la fuga" és normal en el període de transició del porta a porta, que es calcula que habitua a ser de 15 dies, i més tenint en compte que mentre que el sistema ja funciona en pobles propers, a Berga encara no s'ha implantat.

"D'entrada hi ha dues accions que ho minimitzaran: quan la capital de comarca se sumi al nou sistema de recollida, el 4 de novembre; i la reestructuració en illetes tancades dels 19 municipis de la comarca que no s'integren al porta a porta", ha explicat la cap de projecte de l'empresa Spora. 

Segons el conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, que ha assegurat no haver rebut cap avís d'alcaldes de la comarca respecte a aquesta pràctica, hi ha hagut dos punts on encara no hi ha el porta a porta, en què aquesta última setmana sí que s'ha vist que els contenidors eren més plens de l'habitual: "el sector de Cal Rosal que pertany al municipi d'Avià i els que hi ha davant de Pneumàtics Ballús, a Berga".

"Els primers dies és normal, encara que això també s'ha reduït en acabar l'illeta d'emergència del sector d'Olvan de Cal Rosal, que si bé no està tancada, ja té els contenidors que li corresponen", ha comentat Francàs. El conseller de Medi Ambient ha assegurat que en cap municipi ha augmentat el nombre de tones de residus que es generen i que, per tant, aquesta pràctica està sent "insignificant". 

El cas de Navàs

Un indret que els últims sis mesos ha pogut comprovar de prop aquest fenomen és l'Ametlla de Merola (Puig-reig). No per la implantació del porta a porta al Berguedà, del qual fa només una setmana, però sí per la implementació d'aquest sistema de recollida a Navàs (Bages) que es troba a un escàs quilòmetre i mig de l'antiga colònia tèxtil.

L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, ha explicat que "els abocaments al nucli s'han multiplicat per quatre" aquests últims mesos. Altarriba ha confiat que el porta a porta del Berguedà posarà justament fi a això. "Quan estiguin ben implementades i tancades les illetes d'emergència, aquest 'turisme de residus' no hi serà, perquè sense clau els veïns de Navàs que ho porten a terme, no podran accedir als contenidors de l'Ametlla", ha apuntat.

En aquest mateix sentit, Francesc Xavier Francàs ha avançat que la primera illeta d'emergència que es vol tancar és la de l'Ametlla de Merola. "Quan tinguem els contenidors tancats, ja no vindran de Navàs, encara que sembli que ara falten contenidors a l'Ametlla de Merola, els residus es reduiran", ha dit.