Berga començarà a retirar els contenidors l'1 de novembre per implantar el porta a porta

En els nou municipis on s'ha posat en marxa el sistema, s'ha aconseguit passar del 26% al 70% de recollida selectiva | El Consell Comarcal del Berguedà admet "errors" i "entrebancs" en la implementació del porta a porta a la comarca

23 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 19:38h
Roda de premsa del Consell Comarcal del Berguedà.
Roda de premsa del Consell Comarcal del Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga es convertirà el 4 de novembre en la població més gran de Catalunya en implementar el porta a porta. Per fer-lo efectiu, a la ciutat, la retirada de contenidors dels carrers començarà l'1 de novembre. Ho ha explicat aquest migdia el conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs en el marc de la roda de premsa de valoració de la primera setmana d'implantació del nou sistema de residus a 9 municipis de la comarca. Francàs ha comparegut davant dels mitjans acompanyat del president de l'ens, Josep Lara, de la cap de projectes d'Spora, Laia Valenzuela - l'empresa encarregada del desplegament -, i de representants dels ajuntaments on va començar-se el porta a porta el passat 14 d'octubre. Entre els quals l'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, i el regidor de Seguretat Ciutadana i Sostenibilitat de Gironella, Josep Maria Castellà. 

La retirada de contenidors al baix i l'alt Berguedà és una de les qüestions en les quals el consell comarcal assumeix que es va fallar en la implantació del porta a porta a Gironella, Puig-reig, Casserres, Olvan, Sant Julià de Cerdanyola, Bagà, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet i Cercs. Laia Valenzuela d'Spora ha assenyalat, per tant, que hi haurà molta més informació quan es faci la retirada a Berga, Vilada i Avià, els pobles on el porta a porta comença tot just després del Pont de Tots Sants. Per exemple, s'incorporarà una enganxina als contenidors que informi de la data de retirada.

A Berga, l'1 de novembre es trauran 44 contenidors d'envasos i 44 contenidors de paper i cartró, la meitat dels que hi ha. El 2 de novembre es retirarà la resta d'aquests contenidors. Finalment, el 3 de novembre es treuran els 170 contenidors d'orgànica, i la matinada del 3 al 4 de novembre es procedirà a retirar els 400 contenidors de rebuig de la ciutat (els de color verd fosc). 

A Avià i Vilada, els contenidors de selectiva (envasos, paper i cartró) es trauran el 31 d'octubre, i els contenidors d'orgànica i resta, seguiran el mateix calendari que a la capital. 

Admissió d'errors

Cues de fins a dues hores per recollir els bujols i imatges d'illetes de contenidors plenes de bosses sense reciclar. Aquests són també alguns dels errors que el Consell Comarcal del Berguedà ha admès de la primera setmana d'implantació del porta a porta a la comarca. El conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, ha reiterat la seva responsabilitat però ha defensat que el sistema funciona: "Assumeixo tots els errors, però també estic convençut que hem estat capaços d'implementar un sistema amb el qual mai abans ningú s'havia atrevit". Segons Francàs, en els nou municipis del Berguedà on s'ha posat en marxa el sistema, s'ha aconseguit passar del 26% al 70% de recollida selectiva. 

Un 70% de recollida selectiva

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha assegurat que els resultats de la primera setmana són positius. "Els resultats són molt positius; els berguedans ha demostrat una vegada més que estan a l'altura", ha dit Lara. Lara ha agraït a Francàs "les hores que hi ha al darrere d'aquesta implantació".

La tècnica Laia Valenzuela ha avalat els bons resultats que està tenint la comarca, malgrat tots els esculls, en la implementació del porta a porta. "Els 9 municipis que han començat el porta a porta estan per sobre del 70% de recollida selectiva la primera setmana, sense tenir en compte les dades de la recollida de vidre i la deixalleria, amb les quals estaríem per sobre el 75%", ha indicat Valenzuela. "El propòsit era estar per sobre del 60% i el 65% de selectiva, i estem per sobre, malgrat que hem tingut entrebancs", ha dit Valenzuela. Fins aquest dimarts, s'han recollit 33.170 quilos de fracció orgànica, el que suposa un 44% del total de residus; 11.760 quilos d’envasos, que suposa un 15% del total; 8.240 quilos de paper i cartró (un 11%), i 22.910 quilos del rebuig (un 30%).

Valenzuela ha destacat les dificultats d'una implantació d'aquestes característiques. "Hem girat com un mitjó un servei que porta molts anys funcionant", ha recordat Laia Valenzuela, que ha admès que "hi ha coses per polir". 

El Consell Comarcal del Berguedà ha destacat que s'han lliurat un 80% dels kits als municipis que van implantar el porta a porta la setmana passada. "No s'ha arribat al 100% però cal tenir en compte que hi ha pobles com Bagà que té molta segona residència, i en el qual s'hauran de fer repesques els pròxims ponts i per Nadal", han coincidit en comentar Valenzuela i Francàs. 

Pel que fa al repartiment de kits als ciutadans de Berga, l'acció porta en marxa quatre dies i ha cobert un 35% de la població. A través dels punts de recollida, s'ha entregat material a 3.000 llars d'un total de 8.200. Estan havent-hi cues molt importants; però des del consell comarcal s'ha apuntat que tota aquesta setmana romandran actius els tres punts de recollida (a l'Hotel d'Entitats, el magatzem del museu i el Mercat Municipal), i que després es podrà continuar recollint material al Mercat Municipal fins al 8 de novembre. 
 

Els nou municipis on s'ha implementat el porta a porta han passat del 30% de recollida selectiva a superar el 70%. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Garantir l'entrega de material al 100% de productors

Un dels aspectes en els quals el porta a porta ha començat coix ha estat l'entrega de material a grans productors (bars, restaurants, botigues i mitjanes i grans empreses). "El repartiment a grans productors ha estat un punt dèbil", ha valorat Valenzuela. Francesc Xavier Francàs ha assegurat, però, que, a Berga, el repartiment de material a aquests productors es troba vora del 21%. Mentre que es continua treballant per fer arribar els cubells del porta a porta a la totalitat dels comerços i empreses on el sistema s'ha engegat aquesta última setmana, un objectiu que està molt a prop de complir-se. 

Francesc Xavier Francàs ha valorat que els problemes de la posada de servei no han estat de falta de planificació, sinó per circumstàncies diverses, com el fet que no tots els grans productors constessin al cens d'escombraries. Francàs ha destacat que la situació dels residus a la comarca s'està normalitzant i adaptant al nou sistema. "És una època molt important, el Berguedà farà un pas endavant, un cop superat el període de transició", ha resumit. 

Una dotzena d'àrees d'emergència a punt d'acabar-se

Pel que fa a les àrees emergència i les illetes tancades de contenidors per nuclis disseminats, n'hi ha d'haver 39. A hores d'ara se n'han enllestit 12 que estan preparades per quedar tancades abans del cap de setmana. L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, un municipi amb diversos nuclis, ha expressat que "hi ha hagut problemes en el moment d'implementar el nou model", però també ha volgut subratllar que "hem engegat amb molt bon preu, pel que fa a la col·laboració i cooperació dels veïns. Estem a un nivell de reciclatge molt alt, hi ha ganes de fer-ho bé; per bé que un baix percentatge de ciutadans encara no tinguin assumit que han de cenyir-se al nou sistema". 

Altarriba ha explicat que en les àrees d'emergència, que no estan tancades, s'acumulen bosses de brossa i altre material. "Hem d'encoratjar tothom a prendre-s'ho seriosament", ha manifestat. Segons Francàs, en la posada en funcionament de les illetes d'emergència, s'avança "a un ritme molt lent", però "quan es vagin tancant, amb el xip corresponent, resoldrà l'incivisme en alguns punts". "Hem detectat comerços, als quals ens dirigirem, que han anat a les illes que encara no estan acabades de construir a tirar-hi el cartró", ha denunciat Francàs. 

La xifra que s'havia donat fins ara era d'unes 14 àrees d'emergència a punt de tancar-se per una quarantena de previstes. 

1.050 trucades diàries a les oficines d'informació 

Com a mostra de l'interès, i també del cert neguit, que ha despertat aquest sistema entre la població, els responsables del consell comarcal han posat d'exemple les 1.050 trucades diàries que s'han hagut d'atendre a les oficines d'informació de l'ens comarcal relacionades amb aquest tema. 

Consulta aquí les dades de la primera setmana del porta a porta.