Colors, vestits i parlars diversos

El programa de llengua i cultura catalana per a immigrants de Càritas de Berga fa 10 anys

Redacció
05 de juny del 2014
Mans pintades amb alquena Foto: Aida Morales

Colors, vestits i parlars diversos. Aquest és un dels trets característics del programa de llengua i cultura catalana de Càritas Parroquial de Berga, que aquest dijous ha celebrat els seus 10 anys. Ho ha fet en el marc d'una classe festiva, on s'han atorgat diversos reconeixements a les alumnes més antigues i a les coordinadores, i s'ha pogut fer un tast de pastissos i galetes fetes amb receptes típiques del Marroc.
 
Al llarg d'aquests 10 anys, pel programa de Càritas hi han passat més de 100 dones de diveros països com la Xina, la Índia, Romania, el Perú o el Marroc, algunes que han aprofitat l’aprendre català per poder buscar feina, i que ara treballen, ha explicat la professora i coordinadora del projecte Alba Barniol.
 
Segons ha valorat, aquest projecte és un "enriquiment brutal", ja que tant les alumnes com les professores n'aprenen molt, i és una manera d’obrir la ment. Barniol ha detallat que el curs està organitzat per tres nivells d'aprenentatge de dues hores per setmana cadascun, on es prioritza la parla i la socialització, i després l'alfabetització: "A les dones que estan al primer nivell els hi ensenyem a parlar català, a les que estan al segon, a llegir i escriure, i a les del tercer nivell, cultura general i lectures més complexes".
 
"Ara ja parlem una mica millor amb les veïnes, l'hospital, les mestres..", explica una alumna que aquest any ha assistit per primera vegada a les classes. "Aquestes classes estan bé, les mestres fan un esforç amb nosaltres" continua una altra alumna.
 
El més important és la interrelació
 
Segons l'assistenta social de Càritas, Gemma Bajona, és important que les nouvingudes coneguin la llengua i la cultura però, fins i tot, hi ha moments en què és més important la interrelació entre la dona estrangera i la d'aquí. 
 
"A l'entrar en contacte amb les d'aquí, les obliguem a obrir la seva perspectiva. L'objectiu no és canviar com pensen, però sí que tinguin una alternativa", ha considerat, i ha relatat com hi ha dones que porten 10 anys venint perquè el programa suposa sortir de casa i mantenir una relació social independent de la família.

Coordinadores del programa de Càritas Foto: Aida Morales
Arxivat a