El Monestir de Sant Llorenç estrenarà calefacció aquest hivern

D'aquesta manera, es millorarà l'ús del monument, que podrà estar obert al públic durant els mesos d'hivern

22 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 22:22h
Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà.
Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà. | Joan Horrit
El Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà gaudirà aquest hivern de calefacció després que aquesta hagi estat una de les assignatures pendents de l'equipament cultural. D'aquesta manera, es millorarà l'ús del monument, que podrà estar obert al públic durant els mesos d'hivern. La Diputació de Barcelona ha invertit 267.090 euros en aquesta instal·lació, a partir d'una actuació que va emprendre's al gener i que complementa la primera fase d'obres que va fer-se l'any 2016 i que va suposar la construcció dels edificis annexos per a les instal·lacions i els serveis sanitaris del conjunt. 

L'alcalde de Guardiola de Bergueda, recent estrenat com a president del consell comarcal, Josep Lara, ha explicat que hi ha tota la instal·lació feta i ara, abans de poder engegar la calefacció, cal fer només les proves pertinents. "Hem encarregat quatre tones de pèl·let per fer la prova", ha incidit Josep Lara. El pèl·let és un biocombustible sòlid fabricat a força de partícules de fusta. Segons ha detallat Lara, és una calefacció per terra, que proporciona calor i escalfa uns dos metres. "És la millor decisió que podríem prendre per un espai tan alt com el monestir", ha dit Lara. La caldera alimentarà l'església i l'edifici d'acollida.

Un centre cultural de primer nivell al país, el 2019

El president de Civitas Cultura, Toni Puig, s'ha mostrat satisfet amb aquesta notícia que obre un major ventall de possibilitats al monestir, i que permetrà programar concerts també a l'hivern. "Els hiverns eren complicats, costa molt que entri el fred, però quan hi entrava també costava molt que marxés", ha assenyalat Puig. Amb tot plegat, Civitas vol donar impuls al monestir com a pols cultural. "Nosaltres hem picat pedra, hem aconseguit qualitat i una programació molt valorada; això que al Berguedà ja té força, ara ens cal que arribi sobretot a l'àrea metropolitana, per consolidar-nos com un centre cultural de primer nivell al país, la proposta per l'any que ve és justament fer aquest salt", ha dit Puig. 

Història del monestir

El monestir de Sant Llorenç, es troba al nord del nucli de Guardiola, al vessant est de la serra de Gisclareny. Amb presència humana datada des del segle VI o VII, el conjunt arquitectònic que ha perdurat data del segle X, quan allà s’hi va establir  una comunitat monàstica de l’ordre benedictí. El 2 de febrer de 1428, un terratrèmol va afectar greument les dependències del monestir, ensorrant part del claustre, dormitoris i la casa de l’abat. La reconstrucció parcial de les estructures no es va realitzar fins l’any 1620, després de perdre la condició d’abadia, per passar a ser un priorat. En aquella reconstrucció es va perdre la meitat de la nau de l’església, que es va recuperar arran dels treballs finalitzats pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona l’any 2008.

Aquella darrera restauració es va iniciar l’any 1982 i va tenir dues etapes; fins l’any 1988 la primera i des de l’any 1996 fins al 2008 la segona.