L'orquestra de refugiats i immigrants de Jordi Savall tanca el Festival Convivium al Monestir de Sant Llorenç

El Concert Orpheus XXI clourà aquest dissabte la temporada cultural amb un conjunt música de caràcter professional i format per músics de diversos països com Síria, Armènia o el Marroc

22 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 22:22h
El president de l'Associació Civitas Cultura, Toni Puig, i l'alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara.
El president de l'Associació Civitas Cultura, Toni Puig, i l'alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara. | Pilar Màrquez Ambròs
El concert d'Orpheus XXI, l'orquestra de refugiats i immigrants del músic igualadí Jordi Savall, tancarà el Festival Convivium al Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà. L'actuació serà el proper 27 d'octubre a les 7 de la tarda, i servirà per cloure la temporada cultural al monestir, que tornarà per programar concerts Pacem in Terris per Nadal i Cap d'Any. El president de l'Associació Civitas Cultura, que gestiona l'activitat al monestir, Toni Puig, acompanyat de l'alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, ha explicat aquest dilluns en roda de premsa que Orpheus XXI és un conjunt de caràcter professional i format per músics immigrants i refugiats procedents de diversos països, essencialment de la mediterrània. La seva proposta musical posa en valor les músiques i les tradicions de països tan diversos com Armènia, Síria, Marroc o Israel, entre altres. 

Puig ha posat en valor que el concert és una manera de posar sobre la taula, des d'una òptica cultural, l'aposta pel diàleg intercultural i per la vida i la dignitat dels refugiats. "Estem molt contents de l'acceptació, pràcticament s'han exhaurit les entrades que hem venut anticipadament; això és un exemple que ens indica que els ciutadans del Berguedà i de Catalunya estan molt sensibilitzats respecte a aquesta qüestió", ha dit Toni Puig. En total, s'han venut ja unes 110 entrades del total de 130 persones que permet l'aforament.

Per tal de permetre a tothom gaudir del concert, el president de Civitas ha anunciat que es posaran a la venda una cinquantena d'entrades amb un preu simbòlic de 5 euros, amb les quals no es podrà veure el concert, però sí escoltar-lo. "Podran escoltar aquesta orquestra i després compartir-ho amb ells, si així ho volen", ha assenyalat Puig. "Volem que tothom que estigui a favor dels refugiats, puguin escoltar-ho i puguin ser aquí per manifestar el seu suport amb aquest gran tema que preocupa a tanta gent", ha explicat Toni Puig. 
 

L'alcalde Guardiola i president del consell, Josep Lara, i el president de Civitas Cultura, Toni Puig. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Orpheus XXI neix del projecte social homònim que Jordi Savall, ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural 2018 i Artista per la Pau escollit per la UNESCO, va iniciar l'any 2016 amb l'objectiu de permetre la integració de músics professionals refugiats i immigrants i de transmetre la seva cultura, a través d'una proposta intercultural d'acció pedagògica, educativa, lúdica i creativa a favor dels joves refugiats i immigrants amb un coneixement o talent musical capaç de promoure la integració i el diàleg. 

Toni Puig ha destacat que el passat del monestir està vinculat a l'acollida. El Monestir de Sant Llorenç, en el seu temps d'esplendor, acollia a tothom que peregrinava al seu hospital. L'orquestra de refugiats i immigrants posarà dissabte punt final a la llarga programació creativa i col·laborativa d'aquests mesos. 

Programes d'acollida al Berguedà

L'alcalde Josep Lara, que també és president del consell comarcal, ha subratllat que la temàtica lliga amb tot un seguit "de programes que estem engegant des del consell". Josep Lara ha recordat que "des de la ciutat de Berga, i des del Berguedà, es va acollir una primera tongada de refugiats, ara en tornaran a arribar més; i des del consell estem començant a engegar programes perquè aquestes persones que ja han estat acollides al Berguedà, s'hi puguin quedar, trobin feina; no només a partir del programa estatal que ja està en funcionament". L'alcalde de Guardiola i president de l'ens comarcal ha incidit en el fet que això "lliga totalment amb l'eslògan del Berguedà, de terra de futurs, però també terra d'acollida". 

Toni Puig ha defensat que aquesta és una línia que, des de la programació cultural del monestir, "ens creiem profundament". Puig ha explicat que l'any passat el monestir ja va acollir les exposicions Lampedusa d'Antoni Fàbregas i Silencis de Pep Busquets, que explicaven de diferents maneres, el conflicte i drama dels refugiats, i motivaven a la reflexió. 

Calefacció al monestir

L'alcalde Josep Lara ha explicat que les obres d'instal·lació de la calefacció al monestir estan acabades. "Ara estem pendents només de fer la prova per engegar la caldera", ha avançat Lara. L'estrena de la calefacció suposa el final de l’última fase d’obres al monestir. Els treballs, duts a terme per la Diputació de barcelona, van suposar l'any 2016 la construcció dels edificis annexos per a les instal·lacions dels serveis sanitaris del seu conjunt. La inversió prevista en l'última fase era de més de 267.000 euros. 

Toni Puig s'ha mostrat satisfet amb aquesta notícia que obre un major ventall de possibilitats al monestir, i que permetrà programar concerts també a l'hivern. "Nosaltres hem picat pedra, hem aconseguit qualitat i una programació molt valorada; això que al Berguedà ja té força, ara ens cal que arribi sobretot a l'àrea metropolitana, per consolidar-nos com un centre cultural de primer nivell al país, la proposta per l'any que ve és justament fer aquest salt", ha dit Puig. 
Arxivat a