La nova biblioteca de Gironella vol centrar l'espai cultural del municipi a partir del 21 de març

La capacitat documental es duplica i l'espai es multiplica per sis

Aida Morales
22 de gener del 2015
Actualitzat a les 19:46h
Nova Biblioteca de Gironella
Nova Biblioteca de Gironella | Aida Morales

Sala principal de la Biblioteca de Gironella Foto: Aida Morales


L'esperat projecte de govern de Convergència i Unió (CiU) a Gironella està a punt de ser una realitat. La nova biblioteca ja està acabant de perfilar els darrers detalls per posar-se en funcionament i cobrir una de les necessitats més reivindicades del municipi. Així ho ha anunciat l'alcalde de Gironella, David Font, que ha precisat que l'equipament s'inaugurarà el 21 de març, coincidint amb el cap de setmana de la Fira de Sant Josep, i que, per tant, entrarà en funcionament dilluns 23. 

“És una biblioteca pensada perquè tothom se senti còmode en els diferents espais”, ha declarat. I és que, de fet, amb més de 800 metres útils, la nova instal·lació compta amb diverses sales dissenyades específicament per donar servei als més petits, joves i adults, passant per zones específiques com una sala polivalent, una aula de suport i una aula d'estudi. 

 
Segons ha precisat l'alcalde, la biblioteca ha estat dissenyada de forma intel·ligent amb materials que afavoreixin l'estalvi energètic i espais que fomentin la utilitat pels seus treballadors i usuaris. D'aquesta manera, els llums funcionen amb leds, el sostre és fonoabsorvent, la façana compta amb aïllament tèrmic, els vidres són termosolars i la calefacció i l'aire condicionat funcionarà amb un sistema de climatització d'aire. D'altra banda, els espais s'han volgut diferenciar amb els colors verd -espai general-, lila -espai infantil- o taronja -espai juvenil-, i la biblioteca destaca per la gran quantitat de llum natural. L'equipament també comptarà amb guixetes, aparcacotxets i Wi-fi per afavorir la comoditat dels usuaris. 

Però un dels elements que la poden fer més funcional és la possibilitat de dividir-la en dos espais i que funcioni com un “punt més de cultura” del municipi. En aquest sentit, la nova biblioteca tindrà la possibilitat de tancar la part majoritària i fer funcionar la sala polivalent i la sala d'estudi de manera totalment independent: “Són com dos edificis separats que, alhora, estan junts”. La sala polivalent està pensada  perquè hi puguin interactuar entre 100 i 120 persones i perquè les entitats del municipi hi organitzin xerrades, exposicions o tallers, entre d'altres: “Volem que la biblioteca sigui el punt neuràlgic quan es parla de cultura a Gironella”. 

 
Pel que fa a la seva capacitat documental, passarà dels 13.000 volums a 25.000, en un espai que gairebé multiplica per sis el de l'antic equipament. 

Gairebé 1,5 milions d'euros

El cost total de la biblioteca s'enfila fins a, gairebé, 1,5 milions d'euros, ha precisat Font. D'aquests, 1,2 han anat destinats al disseny i construcció de l'edifici; i 240.000 s'han invertit en mobiliari, ordinadors i rotulacions, entre d'altres. En aquest cas, ha explicat, el cost ha estat cobert bàsicament per la Diputació de Barcelona, que ha aportat 770.000 euros, així com pel mateix consistori, que n'ha invertit 700.000. “La situació més sanejada de l'Ajuntament ha facilitat que disposéssim de recursos”, ha declarat l'alcalde. 

De cara al futur, el centre també està preparat per disposar d'una sala especial de retorn i classificació automàtica dels préstecs i, en confluència amb la biblioteca de Berga i la de Puig-reig, Font no ha tancat la porta a que es pugui aconseguir prou coordinació perquè sempre n'hi hagi alguna d'oberta. 
 

Escales i ascensor de la Biblioteca de Gironella Foto: Aida Morales

 

Zona d'estudi de la nova Biblioteca de Gironella Foto: Aida Morales

 

L'alcalde de Gironella explicant als periodistes com serà la nova biblioteca Foto: Aida Morales

Arxivat a