Vilada restaurarà l'església romànica de Santa Magdalena de Gardilans per evitar que s'esfondri

Per finançar la primera fase d'obres, el consistori ha aconseguit una subvenció de 200.000 euros provinents del Programa Complementari de Reforma i Millora d’Equipaments Locals de la Diputació de Barcelona

19 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 17:19h
Roda de premsa a Santa Magdalena de Guardilans.
Roda de premsa a Santa Magdalena de Guardilans. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Vilada restaurarà l'església romànica de Santa Magdalena de Gardilans per tal d'evitar-ne el col·lapse. Per finançar les obres, el consistori ha aconseguit una subvenció de 200.000 euros provinents del Programa Complementari de Reforma i Millora d'Equipaments Locals de la Diputació de Barcelona. Els diners obtinguts serviran per cobrir d'urgència la primera fase dels treballs de restauració: la consolidació estructural de l'edifici i la restauració de teulades. Quedant per una segona fase, i pendents d'obtenir finançament: els treballs d'anàlisi històrica i constructiva, l'acondicionament de l'entorn immediat i la restauració interior de l'església.

Ho han explicat aquest migdia l'alcaldessa de Vilada, Montserrat Badia, i el regidor de Turisme, Quim Espelt, acompanyats del diputat delegat d'Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut. L'Ajuntament ha convidat a Josep Ramon Mut a fer una visita a l'indret on es troba l'església i ha donat conèixer, en una roda de premsa a l'exterior de l'església, les línies mestres del projecte de restauració. 

La segona fase d'obres costa uns 100.000 més, que l'Ajuntament de Vilada intentarà aconseguir quan surtin nous programes de subvencions. "La segona fase no és estrictament necessari que la fem tota de copa, això facilitarà les coses a l'hora d'aconseguir ajuts a Diputació", ha explicat l'alcaldessa Montserrat Badia. 

Pel que fa a la primera fase es farà tan aviat com es pugui. De fet, Josep Ramon Mut ha assenyalat que "s'ha de fer ja, perquè l'església té un elevat risc de col·lapse". Les obres, per tant, no s'enllestiran més tard de 2019.
 

Estat interior de l'església de Santa Magdalena de Guardilans. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Actualment, l'estat de conservació de l'església és, efectivament, molt deficient i perilla la seva estabilitat. Presenta alteracions en forma d'esquerdes, deformacions, taques d'humitat i d'altres. De fet, l'any 2016 es va fer un apuntalament preventiu de les parts més compromeses de l'estructura. Algunes deficiències a la teulada deixen filtrar aigua sobre la volta de la nau, que es va esquerdant progressivament i amenaça d'esfondrar-se.

L'Ajuntament de Vilada va establir la restauració de l'església com un objectiu de la legislatura actual, per tal de garantir la viabilitat futura de l'edifici. En aquest sentit, l'Ajuntament va demanar el recurs de planificació de la intervenció de monuments a través del catàleg de serveis de l'any 2015 de la Diputació. A través d'aquest recurs el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) va elaborar els treballs tècnics específics (aixecament de plànols, estudi geotècnic, seguiment arqueològic de l'obertura de cales i estudi d'estabilitat i diagnosi de lesions) per redactar l'Estudi Previ de Projecte de Restauració que ha definit les línies d'actuació i el cost econòmic aproximat de l'obra.
 

L'interior de l'església romànica que es restaurarà té parts molt compromeses. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Valor històric i patrimonial

Santa Magdalena de Gardilans és d'origen romànic, tot i que va patir modificacions amb obres fetes als segles XVII i XVIII. L'església apareix clarament documentada l'any 903 en motiu de la seva consagració.

Actualment l'església és Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) des de l'any 2010. La propietat de l'edifici correspon a la parròquia de Sant Joan de Vilada, que en va cedir l'ús a l'Ajuntament fins a l'any 2039. Si bé és cert que en els últims anys, l'ús de l'edifici s'havia basat únicament en l'aplec anual del 22 de juliol, l'Ajuntament de Vilada confia que la seva restauració permetrà organitzar-hi un gran ventall d'esdeveniments culturals i turístics, i donar força a l'aplec que coincideix amb Santa Magdalena.
 

Exterior de l'església de Santa Magdalena de Guardilans, a Vilada. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
Històricament, la parròquia de Santa Magdalena de Gardilans cobria un dels tres grans nuclis de població del municipi (les altres dues parròquies eren Santa Maria de Roset i Sant Joan de Vilada). Més tard, l'església de Sant Joan de Vilada va esdevenir la parròquia principal, de manera que el nucli urbà va créixer al seu voltant. 

La zona de Santa Magdalena de Gardilans està conformada actualment per cases de pagès disseminades, una de les quals és les Eres de Gardilans, que dedica la seva activitat a l'agroturisme. 
 

Santa Magdalena de Gardilans és d'origen romànic, tot i que va patir modificacions amb obres fetes als segles XVII i XVIII. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

El 2016 es va fer un apuntalament preventiu de les parts més compromeses de l'estructura. Foto: Pilar Màrquez Ambròs