El Concurs de Boletaires afronta una edició de canvis i d'accent més familiar

El concurs anima a participar a famílies i amics a la categoria de rovellons de menys de 20 quilos i enguany es reforça el certamen infantil | La falla no anirà acompanyada de focs artificials per un canvi de normativa

19 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 22:33h
Presentació del programa del 62è Concurs de Boletaires a la plaça dels Països Catalans, que té el seu propi pi de tres branques.
Presentació del programa del 62è Concurs de Boletaires a la plaça dels Països Catalans, que té el seu propi pi de tres branques. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga i Castellar del Riu sumen propostes al Concurs de Boletaires que se celebra el proper diumenge 28 d'octubre després de canviar-ne la data perquè hi hagi més bolets. El canvi climàtic feia que darrerament els bolets treguessin el cap més tard als boscos berguedans, de manera que la Penya Boletaire de Berga va decidir canviar de data del certamen que se celebra al pla de Puigventós (Castellar del Riu) i que va crear-se el 1956. Aquesta serà la primera de moltes ocasions - exceptuant l'extraordinarietat del canvi de data de l'any passat degut a la coincidència de l'1-O - que el concurs tindrà lloc el darrer diumenge d'octubre en comptes del primer com es feia fins ara. El president de la Penya Boletaire, Ramon Minoves, ha destacat que volen arribar al públic familiar i es reforça el concurs infantil.

Minoves ha presentat el programa de la 62a edició, a la plaça dels Països Catalans de Berga, acompanyat de la regidora de Festes de la ciutat, Mònica Garcia, l'alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, i el responsable de comunicació de la Penya, Fermí Riu. 

"Al concurs hi ha tres noves categories de rovellons que vam introduir el 2017, encara que l'any passat no hi havia bolets: una d'elles és de menys de 20 quilograms, amb dotació econòmica i trofeu com la resta, que va dirigida a possibilitar que hi puguin participar grups d'amics i famílies i que en gaudeixin", ha recordat Minoves. Així com també hi ha una categoria pels més iniciats de 20 a 40 quilos i una de més de 40 quilos. "Com a novetat, hem volgut donar molta força al concurs infantil perquè les famílies hi participin", ha dit Ramon Minoves. En aquest sentit, hi podran participar nens i nenes de 4 a 6 anys, de 7 a 8 anys i de 9 a 10 anys. Els més menuts estaran acompanyats per voluntaris de la Penya Boletaire, al tancat que es prepara per a l'ocasió. "Que els més petits tinguin esperança que trobaran bolets, perquè els follets de la Penya Boletaire hi passen abans", ha bromejat el president de l'entitat. 

Els boletaires d'honor 2018, que s'espera que siguin a Puigventós aquell diumenge, són el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, el doctor, catedràtic i director de l'Institut de Ciències Fotòniques de Catalunya, Lluís Torner, el director general de Bgrup, Gerard Isanta, i el cuiner del restaurant La Cabana, Jordi Badia. 

El certamen s'acompanya de la Fira del Boletaire, amb productes amb relació al bolet, i també de més activitats. Hi haurà una actuació dels Rustiks de Vallcebre, una carpa d'educació ambiental de la Diputació de Barcelona "Vine a pedalar i faràs crispetes!" amb bicis elèctriques, i inflables per a la mainada. No hi faltarà tampoc l'esmorzar popular amb entrepans de botifarra negre, tastet, cansalada, begudes variades i cafè. El cartell d'enguany ha estat un dibuix del ninotaire berguedà Kap. 

El president comarcal Josep Lara ha destacat que es tracta "d'una festa molt arrelada al territori" i que béns i fires d'aquest tipus ajuden a desenvolupar la comarca. Degut al col·lapse de cotxes i la dificultat per aparcar que sol ser habitual a Puigventós, Lara ha posat en l'accent en els busos, que amb el suport de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, sortiran cada mitja hora de Berga en direcció a Puigventós i després de tornada. La compra del tiquet s'ha de fer a l'oficina del carrer Lluís Millet de l'Agència de Desenvolupament, o bé el mateix cap de setmana al telèfon 639429387. L'Ajuntament de Castellar del Riu habilitarà un gran pàrquing a l'esplanada del revolt d'abans d'arribar a Puigventós.

Una de les novetats d'enguany que ha subratllat l'alcalde de Castellar del Riu és esportiva: la cursa d'orientació que s'incorpora al programa. Per celebrar-la, s'ampliarà l’espai tancat de Puigventós. L'organitzen el Consell Comarcal del Berguedà, el Club Orientació Berguedà i el club d'atletisme de Berga.

La falla, sense focs artificials

L'encesa de la tradicional falla de la Penya Boletaire no anirà acompanyada enguany d'un castell de focs però sí de pirotècnica terrestre. El castell de focs no es podrà realitzar d'acord amb la nova normativa d'encesa de focs artificials que impedeix aquesta activitat a menys de 250 metres d'una benzinera, segons ha explicat la regidora de Festes de Berga, Mònica Garcia. 

La falla també canvia d'hora i tindrà lloc a tres quarts de 8 del vespre. Abans d'encendre-la, hi haurà una audició de sardanes amb la Cobla Pirineu.  
 

La regidora de Festes, Mònica Garcia, ha valorat la possible introducció sobre el bolet el mes d'octubre a Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Mònica Garcia també ha expressat la voluntat de, donat que actualment la Berga Bolet és el primer divendres i dissabte d'octubre i el concurs boletaire l'últim diumenge de mes, omplir la resta de caps de setmana amb propostes al voltant del món del bolet. "Sense voler, a Berga tenim un mes del bolet, i el podem aprofitar afegint-hi activitats", ha defensat. Una de les propostes, ha dit, seria organitzar també activitats a l'entorn del bosc, més enllà dels bolets, com podria ser una recollida de brossa per a la cura del medi ambient. 

Consulta aquí el programa d'actes del 62è Concurs de Boletaires.