El ple de Berga deixa buida la cadira de Montse Venturós fins a final de mandat

Cap dels regidors de la CUP ha volgut agafar el relleu de l'alcaldessa inhabilitada i les funcions d'alcaldia les assumirà amb caràcter accidental el tinent d'alcalde Oriol Camps

18 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 23:02h
Imatge del ple de Berga que havia d'escollir alcalde, amb la cadira buida de Venturós.
Imatge del ple de Berga que havia d'escollir alcalde, amb la cadira buida de Venturós. | Pilar Màrquez Ambròs
La ciutat de Berga ha viscut aquest dijous potser un dels plenaris més rars i àgils de la seva història després que fa dues setmanes entrés en vigor la sentència que inhabilita l'alcaldessa Montse Venturós per sis mesos. Cap dels tres grups sobiranistes (CUP, PDECat i ERC) ni l'únic regidor d'ICV han presentat candidat al ple que havia d'escollir nou alcalde i, posteriorment, els successius regidors de la CUP han renunciat al càrrec un rere l'altre. L'única regidora del PSC, Rosalia Monroy, s'ha absentat del plenari i, per tant, els socialistes no han presentat tampoc cap aspirant a batlle. 
 
Davant de l'absència de candidats, i d'acord amb allò que estableix la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg), el secretari municipal Antoni Pérez ha proclamat a Francesc Ribera Titot com a alcalde de Berga. Francesc Ribera, número 3 de la CUP l'any 2015, era el candidat més ben posicionat de la llista més votada. Però tal com s'esperava, no ha acceptat el càrrec. "La nostra única proposta per l'alcaldia és Montse Venturós, si no ho pot ser la Montse, [no ho serà] ningú", ha explicat Ribera ja al principi del ple, en afirmar que aquest vespre la CUP no presentava candidat a alcalde. Després, davant la pregunta del secretari sobre si acceptava el càrrec de batlle, la resposta ha estat molt més breu i Ribera ha resolt la qüestió amb un contundent no.

Els regidors de govern, Oriol Camps, Mònica Garcia, Eloi Escútia i Ivan Sànchez, han renunciat igualment un rere l'altre, tot recordant que l'alcaldessa legítima continua sent Montse Venturós. Una de les intervencions més destacades ha estat la de la regidora Mònica Garcia, qui ha respost amb un "no, el poble de Berga va proclamar alcaldessa a Montse Venturós que és qui ho serà legítimament".
 

Oriol Camps serà alcalde en funcions. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Només resta declarar jurídicament vacant l'alcaldia de Berga, el poble ja va dir quina és la seva legitimitat", ha indicat Camps. I així ha estat: abans de finalitzar la sessió, d'escassos 10 minuts, el secretari ha informat que l'alcaldia de Berga quedava "vacant" davant de la impossibilitat de nomenar un nou alcalde. 

Fonts properes han explicat que serà precisament el primer tinent d'alcalde Oriol Camps qui es mantindrà ara com alcalde en funcions fins a final de mandat. Malgrat que no hi ha un precedent clar, es descarta d'entrada que la junta electoral o l'Administració Local de la Generalitat, intervinguin per nomenar un batlle a Berga. 

La negativa dels grups a presentar candidat

Una urna de plàstic transparent esperava sobre la taula de secretari i interventor per a la votació del nou alcalde de Berga, però no s'ha fet servir. El secretari Antoni Pérez ha informat que d'entrada que només es podien presentar els caps de llista dels comicis de 2015 o, si aquests ja no formaven part del plenari, la persona que ocupés un lloc més alt d'aquella llista. És a dir, avui podien ser candidats a batlle Francesc Ribera Titot (CUP), Antoni Biarnés (PDECat), Jordi Pujals (ERC), Rosalia Monroy (PSC) i Joan Torres (ICV). No ho ha estat cap d'ells. En el seu torn, Ribera ha expressat la voluntat de proposar Montse Venturós, però ha estat llavors que el secretari li ha recordat que aquesta no era opció jurídicament viable. "No tenim cap candidat", ha afirmat Ribera aleshores.

Per la seva banda, Antoni Biarnés ha recordat que el PDECat ja va expressar després dels comicis que eren partidaris que governés la llista més votada. Una posició que, ha argumentat, continua sent la mateixa. "Des de llavors, no hi ha hagut cap canvi", ha dit Biarnés. El regidor del PDECat ha indicat que per al seu partit la sentència "no és moralment legítima". Ha subscrit aquestes mateixes paraules Dolors Tous d'ERC, i de la mateixa manera el cap de llista d'ICV, Joan Torres, també ha assegurat que no tenien un candidat. Rosalia Monroy del PSC no ha assistit al ple. 

Montse Venturós, al despatx
 
Montse Venturós no ha estat present a la sessió de plens, però sí que s'ha deixat veure breument abans de començar.  L'alcaldessa ha dit als mitjans que marxava al despatx "a fer feina". 

Entre el públic, en una sala pràcticament buida, on una majoria d'assistents eren periodistes, s'hi ha pogut veure també la persona que assumirà l'escó de regidora que deixa buit Venturós amb la seva inhabilitació: Roser Valverde.
 

Periodistes i públic a la sala de sessions. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La intenció de la CUP, malgrat que en una futura sessió entri una nova regidora, és mantenir buida la cadira de l'alcaldessa fins a les eleccions de maig de 2019. Tot i l'extraordinarietat de l'ocasió, el plenari ha començat com cada vegada que hi ha sessió: amb un minut de silenci per presos i exiliats. 

Montse Venturós està condemnada a mig any d'inhabilitació per l'exercici de càrrecs públics per haver-se negat a despenjar l'estelada del balcó consistorial en dos períodes electorals a requeriment de la Junta Electoral després d'una denúncia de Societat Civil Catalana.

Venturós va assegurar el 4 d'octubre que "no acatava" la sentència i que seguiria coordinant l'equip de govern, una decisió consensuada amb els seus companys de la CUP. No és una "desobediència amb signatura", va matisar, per evitar posar en risc i que puguin quedar invalidats els acords que es prenguin d'ara en endavant des del govern municipal.
 

Minut de silenci per presos i exiliats. Foto: Pilar Màrquez Ambròs