Llum verda a l'aprovació inicial del pla especial de la Baells

El document estableix les bases pel desenvolupament de l'entorn de l’embassament garantint l’equilibri territorial i el respecte ambiental

18 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 17:21h
La Travessa de la Baells
La Travessa de la Baells | ADBerguedà
El ple del Consell Comarcal del Berguedà ha acordat aquest dimecres a l'aprovació inicial del pla especial de l'embassament de la Baells que regula les activitats que es poden realitzar a tot el seu entorn. El conseller de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, ha recordat que aquesta és una vella assignatura que s'ha anat treballant d'acord amb els criteris de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que té "molt clar" que "els embassaments de Catalunya han de ser alguna cosa més que dipòsits d'aigua". El Consell també ha treballat el document conjuntament amb la Diputació de Barcelona. 

Francàs ha destacat que el de la Baells - donat que l'Agència de Desenvolupament del Berguedà havia treballat prèviament en un pla director - servirà de model pels plans especials i d'usos que l'ACA vol desenvolupar en la resta de pantans del territori. El pla especial dona continuïtat, de fet, al pla director que es va elaborar el 2012, i que fixa les grans línies d'actuació, per tal d'enfortir l'ús del pantà com a recurs turístic. Entre aquestes, una de les més importants és l'ordenació urbanística de l'entorn de l'embassament.

L'objectiu és, en definitiva, establir una regulació urbanística de les activitats turístiques i de lleure associades a l'embassament i el seu entorn immediat, per potenciar el turisme sense deixar de banda la protecció dels valors ambientals i paisatgístics. "El pla especial que portem avui [per ahir] a aprovació inicial sabem que agrada a unes persones i en canvi no agrada a unes altres, però s'han fet totes les gestions polítiques necessàries, hi ha un gran esforç de la Diputació al darrer, i suposa la consolidació de les coses que estan implantades a l'entorn del pantà", ha dit Francàs.

El conseller comarcal de Medi Ambient ha matisat que a partir d'aquí s'inicia un procés en el qual es podran presentar al·legacions per tal que el resultat final, si es considera, sigui més ambiciós. 

Francesc Xavier Francàs ha demanat "donar-hi un marge de confiança". L'àmbit del pla especial abasta el conjunt de l'embassament, excloent la làmina d’aigua a partir de la cota de nivell màxim de l'embassament on s'estableix el sistema hidrogràfic que és competència de l'Agència Catalana de l'Aigua, i té una superfície de 890,69 hectàrees repartides entre els municipis de Cercs, Vilada i La Quar.

El pla defineix un conjunt d’àmbits de dotació en els quals es permetrà les activitats nàutiques i complementàries associades (restauració, càmping, habitatge, turisme rural, equipaments, entre altres) ajustant-les a les seves necessitats i potencialitats de creixement. Aquestes zones estan ajustades a la realitat existent i limitades de creixement en sostre en funció de les capacitats de l’entorn de poder suportar-ho sense malmetre els valors ambientals i paisatgístics.

El pla especial ha obtingut el vot positiu dels regidors de tots els grups, exceptuant el de l'exalcalde de Vilada i conseller de l'executiu comarcal, Pere Farré. Farré ha argumentat que "s'han deixat perdre aprofitaments" i ha dit que es reservava "el dret de fer al·legacions".