Aproven la licitació d'obres del Xalet del Catllaràs

El projecte de recuperació es podrà realitzar gràcies a una ajuda del Fons Feder, un pla de Foment de Turisme i una aportació de la Diputació de Barcelona

17 d'octubre del 2018
Actualitzat el 18 d'octubre a les 16:30h
Plenari del Consell Comarcal del Berguedà.
Plenari del Consell Comarcal del Berguedà. | Arxiu
El ple ordinari del Consell Comarcal del Berguedà, que s'ha celebrat just després de la sessió extraordinària que ha servit per nomenar nou president, ha aprovat la licitació de les obres de millora del xalet del Catllaràs de la Pobla de Lillet, uns treballs que estaran fets en un termini inferior a un any. El projecte de recuperació de 567.000 euros es podrà realitzar amb una ajuda del Fons de Desenvolupament Regional Feder (Feder) que assumeix el 50% del cost, 183.157 euros d'un pla de Foment de Turisme i una aportació de la Diputació de Barcelona de 147.998 euros. Es tracta d'un edifici que és obra de l'arquitecte Antoni Gaudí i pel qual la Pobla de Lillet no havia tingut fins ara els recursos econòmics per recuperar-lo i posar-lo en valor com a joia del patrimoni local i comarcal.

El president del consell, Josep Lara, ha explicat que "l'aportació de l'Ajuntament de la Pobla serà de zero euros" per les aportacions aconseguides. 

Les obres de recuperació de l'immoble inclouen la impermeabilització de la coberta, la rehabilitació de les façanes i de l'exterior i el condicionament de la pista d'accés. També s'hi instal·larà energia fotovoltaica. Aquest ha de ser el primer pas per fer-lo visible i complementar-lo amb l'atractiu natural que l'envolta. En aquest sentit, segons va explicar el consell comarcal fa un any, el projecte de l'Estació de Trail també ocuparà un espai dins els Xalet del Catllaràs, això farà que el xalet esdevingui un actiu del territori per atraure turisme esportiu cap al Berguedà i, a la vegada, el turisme industrial que visiti l'obra de Gaudí

El 2016, l'Ajuntament de la Pobla de Lillet va invertir 53.000 euros per refer l'escala central, però no havia pogut realitzar les intervencions necessàries per evitar l'ostracisme de l'immoble.  El febrer de 2017 la llavors consellera de Governació de la Generalitat, Meritxell Borràs, va anunciar 1,9 milions d'euros per recuperar les colònies i el patrimoni industrial i natural del Berguedà. Entre els projectes que van adherir-se al programa, hi havia inclosa la reconstrucció del teatre de Viladomiu Nou, la rehabilitació de la Torre Nova de Cal Pons per a l'ús polivalent, que és el que ara surt a licitació, la integració de Cal Metre al nucli de Gironella, la creació de la Ruta de l'Aigua del Llobregat, la implementació de codis QR per la Nou de Berguedà i la rehabilitació de l'edifici del Xalet del Catllaràs. 
 

Imatge recent del Xalet del Catllaràs, obra d'Antoni Gaudí. Foto: Arxiu


Al gener d'enguany ERC i la CUP van considerar que hi havia un greuge perquè diversos consistoris no es van presentar al Feder en no poder assumir el 50% del projecte, mentre que la Pobla hi va optar, amb l'aval de l'ens comarcal, tot i estar intervingut per un pla d'ajust de l'estat espanyol i no tenir els diners. Aquest dimecres el conseller, a l'oposició, Eduard Coronado (ERC) ha tornat a recordar aquesta qüestió. "Si al proper Feder hi ha algun tipus d'ajuda del consell, ens agradarà que sigui obert a tothom", ha considerat.  L'equip de govern ha destacat, no obstant això, que "no es va cofinançar res" només "es va garantir que es pugués demanar el Feder, com es faria per altres municipis". 

L'alcalde de la Pobla i conseller Vicenç Linares ha recordat que es comptava amb el compromís de la Diputació de Barcelona d'una aportació del 25%, però "no se'n tenia una certificació palpable".