El porta a porta millora sensacions en els primers dies a Puig-reig i Gironella malgrat les mancances

Els botiguers d'alguns municipis encara no disposen dels cubells necessaris per al nou sistema de recollida de residus

17 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 15:57h
Un camió de recollida de residus aquesta setmana al Berguedà.
Un camió de recollida de residus aquesta setmana al Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
La implantació del porta a porta a Puig-reig no va començar amb gaire bon peu quan la retirada de contenidors abans d'hora va sorprendre divendres el consistori, i fins i tot l'intensa pluja de l'exhuracà 'Leslie' va jugar en contra el primer dia, donant la benvinguda al nou sistema amb un fort ruixat diumenge al vespre. Però les sensacions han anat millorant. L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, ha explicat a NacióBerguedà que "aquest matí hem fet valoració amb l'empresa que gestiona la recollida i hem de dir que el segon dia del porta a porta, que ha recollit orgànica i envasos, ha estat tranquil i ha anat bastant bé". 

Altarriba ha assenyalat que "hi ha hagut algunes incidències" però s'ha mostrat convençut que "són solventables" i que "de mica en mica tot plegat s'anirà normalitzant". Una de les qüestions que l'empresa ha detectat en la recollida d'aquest dimarts a la nit és que alguns veïns posaven el plàstic directament al cubell, sense bossa. "Això ha provocat que no ho recollissin, però crec que és quelcom que ha passat per desconeixement o perquè no s'estava prou ben informat, el proper dia que s'han de treure envasos, que és dissabte, estic segur que la persona que s'hi hagi trobat ja sabrà que s'ha de posar una bossa de plàstic". "Les incidències que s'han detectat bàsicament han estat aquestes, i són relativament poques", ha dit Josep Maria Altarriba. 

"Demà passat hi ha recollida de cartró i orgànica i m'imagino que amb el cartró ens hi tornarem a trobar, perquè també s'ha d'intentar que vagi en una caixeta de cartró o bé amb una bossa de paper o cartró, i si no es pot encabir dins el cubell, es pot deixar sobre; d'aquesta manera la recollida és molt més fàcil i més neta", ha detallat l'alcalde de Puig-reig. "Si no es posa el cartró o el paper dins d'una bossa de paper o una caixeta, els papers poden volar, escampar-se i el carrer queda força brut", ha advertit. "El que demanen des de la gestora de la recollida és que vagi el més envasat possible, encara que el que no pot anar és en una bossa de plàstic perquè perdria el sentit", ha recordat Altarriba. 

Puig-reig va reforçar divendres l'illa d’emergència amb una desena de contenidors d'orgànica, a l'Avinguda 1 d'Octubre (antic passeig Riera de la Sala). Altarriba ha dit aquest dimecres que s'estan traslladant ja contenidors. "En pocs dies l'àrea d'emergència estarà feta, i ja anirà tot amb normalitat", ha confiat. 

A Gironella el porta a porta va començar dilluns al vespre. En aquest cas, la valoració ha estat majorment positiva. L'alcalde i expresident del Consell Comarcal del Berguedà David Font en va seguir l'inici amb l'empresa i treballadors i va agrair "el civisme" de veïns i veïnes. "Si surt alguna incidència, amb diàleg la solucionarem", s'ha compromès. El cert és que hi ha hagut pocs problemes en l'estrena en aquest punt de la comarca. El més recorrent, el mateix que Puig-reig en la recollida dels envasos: Alguns veïns desconeixien que el plàstic no pot posar-se directament als cubells, sinó que ha d'anar amb una bossa. Quelcom que es confia en haver resolt. 

A la segona població amb més habitants del Berguedà, dilluns, es van recollir 3.960 quilograms de fracció orgànica, i 2.380 quilos d'envasos. A la vila, s'ha organitzat una nova xerrada informativa aquest dimecres a les 5 de la tarda, al Casal de la Gent Gran 'la llar'.