VÍDEO Berga enlaira fanalets per la llibertat dels Jordis i de la resta de presos polítics i exiliats

Un any després de l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, desenes de persones s'han reunit a la plaça de Sant Pere

16 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 21:33h
Fanalets a la plaça de Sant Pere de Berga.
Fanalets a la plaça de Sant Pere de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Un any després de l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, desenes de persones s'han concentrat a la plaça de Sant Pere de Berga, per reivindicar-ne la figura i reclamar-ne la llibertat. Les entitats sobiranistes han convocat als ciutadans a les 7 de la tarda, després de l'actuació del Cant dels Ocells que es fa cada dia a la capital berguedana. Berga ha enlairat diversos fanalets, amb els noms dels presos, exiliats i represaliats, segons ha explicat Manel Escobet de l'ANC Berga. A més dels polítics i líders independentistes, n'hi havia que duien el nom de ciutadans afectats per la repressió com Adrià Carrasco. 
 

Encesa d'espelmes a l'acte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'escriptor i editor berguedà Jaume Huch ha estat l'encarregat de llegir el manifest de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per l'any de presó dels Jordis: "365 dies de trampa, 365 tancats a la garjola, 365 dies humiliats 365 dies d'abús de poder, 365 dies de fred, calor, por i disciplina imposada per un sistema judicial injust, que insulta les persones que defensen la llibertat", ha assenyalat. En la lectura ha afegit també que són "365 dies d'aguantar l'a por ellos, 365 dies que en Roger Espanyol no hi veu d'un ull", entre altres.

"Aquests 365 ens interpel·len i ens exigeixen compromís, no podem perdre més temps. Ens hem de mantenir ferms i decidits per fer realitat el mandat de l’1 d’octubre, per avançar obstinadament cap a la independència, que ens portarà a la República catalana", indicava l'ANC en aquesta crida a la qual, amb la plaça de Sant Pere respirant reivindicació, ha donat veu Jaume Huch. "Només quan l’hàgim assolida [la República], tindrem les claus de les presons, alliberarem els presos, podran tornar els exiliats i tota la gent represaliada veurà com s’aixequen les causes que tenen obertes", ha finalitzat.

 
Ramon Bajona ha estat l'encarregat de fer, seguidament, la lectura del manifest d'Òmnium Cultural. El text d'Òmnium també ha protestat contra una privació "injusta" que s'allarga des de fa 365 dies. 

Tot seguit, s'han encès espelmes que s'han deixat sobre la paraula llibertat i s'han enlairat al cel els fanalets. Finalment, l'acte ha finalitzat amb El Cant dels Segadors.
 

S'han encès també espelmes per presos polítics i exiliats. Foto: Pilar Màrquez Ambròs 

Arxivat a