La patronal reclama a l’Ajuntament de Berga que acceleri l’atorgament de llicències d’obra

El consistori preveu la contractació d'un delineant, un arquitecte i un tècnic de medi ambient, que han de permetre agilitzar aquesta qüestió

16 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 18:53h
Un operari treballant en una obra.
Un operari treballant en una obra. | Adrià Costa
L'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB) ha tornat a reclamar al govern de Berga que agiliti l'atorgament de les llicències municipals d'obres. Els empresaris del sector de la construcció van expressar la seva preocupació per aquesta problemàtica, que s'arrossega de fa anys, en una reunió que van tenir a principi del mes d'octubre amb representants municipals. En els propers mesos, l'Ajuntament de Berga preveu la contractació d'un delineant, un arquitecte i un tècnic de medi ambient, que han de permetre agilitzar l'atorgament de llicències municipals "de forma progressiva", segons ha explicat el regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, a NacióBerguedà.

El president de l’ACEB, Josep Fígols, ha demanat a l’executiu local que facin d'aquest tema "una prioritat", marcant-se objectius i terminis. Consistori i empresaris s'han donat, de fet, un marge de tres mesos per fer una nova trobada a primers de gener que permeti realitzar un seguiment de com evoluciona la qüestió. La sessió del 3 d'octubre amb la Taula de Construcció del Berguedà, va estar participada per Montse Venturós i els regidors d'Urbanisme, Oriol Camps, i de Planificació Pressupostària, Francesc Ribera. Entre altres, Fígols va suggerir-los "que de la mateixa manera que es fa l'estadística de la data de pagament a proveïdors, es faci l'estadística de la data de llicències d'obra, amb un objectiu clar que pugui ser màxim de 90 dies".

Segons Oriol Camps, cada llicència pot requerir d'un temps d'espera diferent. "A vegades depèn, una llicència que sigui relativament fàcil, pot córrer més que llicències que s'han demanat abans i que són més complexes, la realitat és aquesta. També va canviar la normativa sobre residus que ha fet tirar enrere llicències menors", ha argumentat Camps.
 

Foto de la reunió entre patronal i consistori de principi de mes. Foto: ACEB


Oriol Camps ha recordat l'alt nivell d’endeutament del consistori i les dificultats econòmiques de la institució per contractar nou personal, però també ha fet èmfasi en què igualment, i fins fa poc, era l'ARSAL el no permetia contractar ningú. "Legalment hi havia impossibilitat de llogar personal, però si no hi hagués sigut tampoc hauríem pogut contractar gaire més per la situació econòmica", ha dit. 

En la reunió amb la patronal, els responsables consistorials van expressar que hi ha la previsió que el 2022, si l'ajuntament segueix la línia actual, pugui liquidar dos crèdits ICO, fet que "permetrà sortir d’aquesta situació de mera supervivència econòmica en la que es troba el consistori". Per part dels empresaris afectats per les demores, alguns van exposar "les conseqüències negatives" per a ells i per a la ciutat d’haver de trobar-se en aquesta situació.

Membres de la Taula de la Construcció del Berguedà que van assistir a la reunió van demanar, per exemple, la contractació de personal tècnic extern com es fa en altes municipis. Els empresaris van voler fer notar que el fet de tenir llicències encallades suposa "una pèrdua d’ingressos pel mateix Ajuntament que podrien autofinançar la contractació de nous tècnics".