Medi Ambient

Berga repartirà el material del porta a porta a partir de dijous

La setmana del 29 d'octubre començarà la retirada dels contenidors de la via pública, a la capital, i també a Avià i Vilada

per Redacció / Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 16 d'octubre de 2018 a les 13:12 |
La carta que s'ha enviat als domicilis dels ciutadans. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els veïns i veïnes de Berga podran recollir el nou material per al nou sistema de recollida de residus porta a porta des d'aquest dijous 18 fins al dijous 8 de novembre. En una primera tanda de repartiment, que es farà del 18 al 27 d'octubre, hi haurà tres punts de referència on els ciutadans es podran adreçar indistintament: el Mercat Municipal; l'Hotel d'Entitats, al carrer Mestre Pedret; i el Local del Museu, al carrer Pla de l'Alemany. Està previst que, a partir del 29 d'octubre i fins al 8 de novembre, encara es puguin recollir els kits però només al Mercat Municipal.
 
Durant aquests darrers dies, els ciutadans de la capital de comarca estan rebent una carta on hi ha una butlleta que han de portar degudament emplenada, als punts indicats. En el cas de no tenir la carta, els ciutadans es poden dirigir igualment als punts de repartiment i el personal els recollirà les dades.
 
El kit que es reparteix a Berga consisteix en un cubell marró petit per l’orgànica; un altre cubell marró més gran, que s'haurà de treure al carrer els dies que correspongui, dos paquets de bosses compostables; dos paquets de bosses d'envasos; i 26 bosses grises per la resta. També es donarà un imant de nevera, un calendari i el butlletí del porta a porta.

Si en comptes del porta a porta es té assignada una àrea tancada amb contenidors, només es lliurarà el cubell, les bosses compostables i els clauers amb xip per poder-hi accedir.


Cal Rosal, el mateix model que Avià 

Els veïns de Cal Rosal tindran el mateix model de recollida que Avià i podran recollir el kit el 2 de novembre, al Local de l’Associació de Veïns de Cal Rosal.
 
Per evitar cues, es recomana que no vagi tothom a recollir el material el primer dia. Segons s'assegura des del consell comarcal, hi ha dies suficients per recollir-lo i, si cal, s’ampliaran hores i personal. "Ningú no es quedarà sense el seu kit per iniciar la recollida porta a porta"; reiteren. 
 
Durant la setmana del 29 d'octubre, començarà la retirada dels contenidors de la via pública, a Berga, Avià i Vilada. Es començaran retirant els d’envasos i paper i cartró, seguidament els de la fracció orgànica i els últims a retirar seran els de resta, just el dia 4 de novembre, data d'inici del porta a porta. Durant l'interval de temps que no hi haurà els contenidors de reciclatge al carrer i encara no es farà la recollida porta a porta, el consell recomana "guardar les deixalles fins al diumenge 4 de novembre, i si no és possible: llençar-les a una àrea amb control d’accés, o bé llençar-ho al contenidor on va la resta, ja que aquests contenidors seran els últims de retirar-se". 

A Berga hi haurà tres àrees restringides amb control d'accés. En cas d'emergència, es podrà utilitzar l’àrea tancada. Per fer-ho, cal sol·licitar la targeta que té un nombre limitat d’accessos. En un inici, fins que el sistema no s'estabilitzi, aquestes àrees no estaran tancades. Les tres àrees restringides de Berga seran a la zona de l'antiga caserna de soldats, al camí ral de Manresa (davant del Menfis) i al Polígon de la Valldan. 
 
Una vegada iniciada la recollida porta a porta hi ha una Oficina d’Atenció al Públic a cadascun dels municipis. A Berga, aquesta oficina estarà situada al Mercat Municipal els dilluns, de 10 del matí a 1 de la tarda, els dimecres, de 4 de la tarda a 7 del vespre i els divendres, de 10 del matí a 1 de la tarda. 
 
Inici del Porta a porta a nou municipis
 
Entre diumenge 14 i dilluns 15 s'ha iniciat la recollida porta a porta a nou municipis: Bagà, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, La Pobla de Lillet, Cercs, Gironella, Olvan, Casserres i Puig-reig. El conseller comarcal de medi ambient, Francesc Xavier Francàs, ha fet una valoració de la primera recollida xifrant en "un 60%" els veïns que ja han tret els cubells amb la fracció que tocava depenent del municipi. També ha agraït els esforços de tots els treballadors de les empreses que implanten la recollida porta a porta i els del Consell Comarcal del Berguedà. Francàs ha dipositat la confiança en els ciutadans i creu que ben aviat s’adaptaran al nou sistema. Respectes a possibles canvis o millores que es puguin fer en el sistema de recollida, Francàs ha tornat a exposar que s'escoltaran les propostes que puguin arribar, malgrat que ha defensat que el funcionament actual, com l'horari diürn a l'alt Berguedà, i a Olvan i Casserres, és l'opció que permet aprofitar millor els recursos dels que disposa el consell comarcal. 
 
A més d'aquests nou municipis, el 4 de novembre, Berga, Avià i Vilada s'afegeixen al porta a porta, fins a completar els 12 municipis d’aquesta primera fase. Abans de gener, en una segona fase del procés d'incorporació d'un nou sistema de recollida de residus a la comarca, s'habilitaran illetes de contenidors als 19 pobles restants del Berguedà.

 

Participació