Berga convoca el ple per investir alcalde amb la previsió que no hi hagi cap candidat

En la mateixa sessió extraordinària, la CUP farà entrar una nova persona de la llista com a regidora: Roser Valverde

16 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 17:58h
El plenari de Berga amb la cadira buida de Montse Venturós.
El plenari de Berga amb la cadira buida de Montse Venturós. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga ha convocat per dijous el ple extraordinari on per llei hauria de facilitar la presa de possessió d'un nou alcalde. Si bé la previsió és que els tres grups sobiranistes amb més vots (CUP, PDECat i ERC) no presentin candidat. Només ho podrien fer ICV i PSC, amb un regidor cadascun, pel que en cap cas podria ser elegit. La tria de nou batlle requereix necessàriament que hi hagi majoria absoluta al ple en primera volta o, simple en segona. 

L'alcaldessa Montse Venturós ha mantingut abans i després de la inhabilitació que l'aposta de la CUP, amb sis regidors, és no presentar un candidat al ple, i de la mateixa manera el PDECat (amb 6 regidors més) i ERC (amb tres edils) s'han mostrat partidaris de la mateixa decisió. En el debat polític que va tenir lloc a la sala de sessions plenàries el dia que va rebre la notificació de la inhabilitació, Montse Venturós va recordar que, com ella, altres alcaldes poden ser inhabilitats els pròxims mesos. Per aquesta raó, va fer també una crida a "una estratègia conjunta" i que no s'investeixin alcaldes i alcaldesses en substitució dels inhabilitats.

L'article 196 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) estableix que si no hi ha un candidat a alcalde, es proclami el regidor que encapçala la llista amb més vots. En aquest cas, es tractaria de Francesc Ribera Titot, el número 3 de la CUP a les eleccions de 2015, ja que Venturós estaria inhabilitada i Anna Alsina, la número 2, va renunciar a l'acta de regidora a principi de legislatura. Si Francesc Ribera no accepta el càrrec, i tampoc ho fan la resta de regidors de la CUP, pot ser que hi hagi un alcalde accidental fins a final de mandat: possiblement el primer tinent Oriol Camps - que és qui ara mateix té assumida aquesta tasca - o Francesc Ribera. 

Nou regidor

Amb la inhabilitació Venturós ha perdut el vot al plenari. De manera que la CUP farà entrar una nova persona de la llista del partit al consistori, que li permetrà recuperar els sis representants al plenari que va obtenir a les passades eleccions. El nou regidor de la CUP, que en aquest sentit ocuparà la plaça que deixava buida la inhabilitació de Venturós, era en principi Hug Tuyet, número 9 de la llista del partit a les eleccions municipals del 2015, segons consta en l'ordre del dia del ple. No obstant, segons ha confirmat NacióBerguedà, aquesta plaça l'ocuparà finalment Roser Valverde, número 10. Durant el mandat han entrat ja dos regidors, Eloi Escútia (número 7) i Ivan Sànchez (número 8), en substitució de persones sortints. 
Arxivat a