Pendents del cubell (però encara amb bosses d’escombraries al carrer)

Als municipis on pertocava, com a Bagà, els veïns van treure aquest dilluns al carrer les galledes de l'orgànica; però el porta a porta va començar amb moltes preguntes i cert nerviosisme

16 d'octubre del 2018
Actualitzat el 18 d'octubre a les 12:38h
Bujols pendents de recollir aquest dilluns davant de les botigues del centre de Bagà.
Bujols pendents de recollir aquest dilluns davant de les botigues del centre de Bagà. | Pilar Màrquez Ambròs
A primera hora d'aquest dilluns, a Bagà, els veïns havien baixat els cubells de l'orgànica al carrer (també els del paper i el cartró en el cas dels comerços), però el neguit era evident. Pocs minuts després de les nou del matí les xarxes i els whatsapps ja bullien i hi havia ben pocs altres temes de conversa en bars com el Caliu, on els baganesos feien el primer cafè del matí. En Joan, un veí del poble de mitjana edat, explicava a la taula on seia que hi havia un camió que portava recollint l'orgànica una bona estona. Els operaris havien passat pel centre històric entre 7 i 9 del matí, però faltava la recollida del paper i el cartró als comerços.

Aquestes últimes fraccions pertanyien a cubells que, a dos quarts de 2 de la tarda, seguien al carrer en aquest municipi i que van recollir-se més tard de les 4, segons han explicat fonts dels comerciants del carrer del Raval a NacióBerguedà

La pregunta de quan passarien a recollir aquests bujols als comerços, s'havia repetit durant el matí a Bagà, mentre hi havia qui comentava, a punt de l'hora de dinar, que a familiars de Sant Julià de Cerdanyola encara no els hi havien recollit tampoc l'orgànica. "Jo em pensava que era fins les 12!", va comentar la Júlia, una clienta, davant la botiga de Pa i Llaminadures Fia Faia. La recollida als diferents municipis va ser més lenta del que els veïns esperaven, potser perquè era el primer dia. Veïns del carrer La Farga de Guardiola de Berguedà van assegurar també ahir que l'empresa de recollida no va arribar a passar aquest dilluns per aquesta via. 

Prop de les 10 del matí, a l'entrada de Bagà, els operaris de l'empresa de recollida encara treballaven per retirar la brossa que s'havia abandonat al costat del contenidor de vidre durant el cap de setmana.

El mateix conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs - que va estimar la participació dels veïns al nou sistema de recollida "en un 60%" - va admetre als mitjans que "veníem d'un pont llarg amb molt de turisme a la comarca"; i que aquest dilluns els punts on abans et trobaves els contenidors estaven "una mica col·lapsats"
 

Un veí, en una de les finestres, esperant la passada del camió. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Un dels motius de la discòrdia més evidents de les últimes hores ha estat la retirada de contenidors abans del minut u del nou sistema. Això ja va crear inquietud a Puig-reig divendres, on l'orgànica no es recollirà fins aquest dimarts i que, com també van fer altres poblacions, va habilitar un punt de contenidors per cobrir les necessitats dels veïns.

Ahir a la tarda, en alguns punts com el de Sant Corneli de Cercs, la brossa es mantenia visiblement encara al costat del contenidor de vidre, al carrer. 

Els cubells marrons amb xip que - conjuntament amb la resta de galledes i material s'han repartit gratuïtament als veïns - no eren gens cars de veure de bon matí a la comarca, però el porta a porta va començar aquest dilluns amb moltes preguntes i cert nerviosisme. El primer dia alguns veïns s'afanyaven a entrar la galleda a casa un cop passat el camió encara amb alguns dubtes sobre els horaris. Generava cert recel l'hora de recollida diürna de l'alt Berguedà (el mateix que a Casserres i Olvan), que s'ha establert de 6 del matí a 12 del migdia.

Als municipis amb recollida matinal, les galledes s'han de treure igualment la nit abans perquè el camió passa a partir de les 6. I és, a partir d'aquesta hora, quan comença una ruta de recollida a la Pobla de Lillet i una a Bagà. Després, els itineraris segueixen per la resta de localitats: Cercs o bé Guardiola de Berguedà i Sant Julià de Cerdanyola. 

 

Imatge de Sant Corneli, encara a primera hora d'aquesta tarda. Foto: Cedida