Francàs no tanca la porta a canvis però defensa la recollida diürna a l'alt Berguedà

Assegura que la dinàmica actual de recollida respon a la voluntat "d'aprofitar" els recursos dels quals es disposa i un major pragmatisme per quan arribin les nevades

15 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 20:01h
Francesc Xavier Francàs conversant amb els operaris de recollida aquest matí.
Francesc Xavier Francàs conversant amb els operaris de recollida aquest matí. | Pilar Màrquez Ambròs
Un grup de veïns de l'alt Berguedà han expressat malestar per la recollida diürna dels residus del nou sistema porta a porta als seus municipis. Una desena de veïns han creat una pàgina de Facebook on defensen que es tracta de zones turístiques, en les quals es pot acabar donant mala imatge si durant tot el dia hi ha bujols al carrer. El conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, ha negat aquest matí als periodistes tenir constància de la petició veïnal, però ha expressat que des del Consell Comarcal del Berguedà estan oberts "a escoltar les propostes que fa la gent", si bé l'actual "és el millor sistema per aprofitar els recursos que tenim". 

L'alt Berguedà, Casserres i Olvan tenen horari matinal, un fet que implica que els camions comencin la ruta a les 6 del matí a punts com Bagà, la Pobla de Lillet i Casserres, i segueixin un itinerari per les diferents poblacions fins a les 12 del migdia. Francàs ha detallat que, ara mateix, hi ha dos camions de recollida i un de reserva per a Gironella, Puig-reig, Olvan i Casserres; mentre que a l'alt Berguedà i a la part central de la comarca (que inclou Berga) n'hi hauran 12. "Que hi hagi horari diürn i nocturn ens ajuda a aprofitar millor les flotes de vehicles", ha reiterat Francesc Xavier Francàs. La recollida començarà a les 10 del vespre a Berga, Puig-reig i Gironella, mentre que a la resta de la comarca s'inicia de matinada. 

"Hem combinat una flota de camions que a la nit treballa en unes poblacions grans, i durant el dia treballa en municipis més petits: els camions que veiem aquest matí a Bagà, quan engeguem Berga, a la nit seran a Berga", ha expressat Francàs. Així mateix, "els camions que anit van fer Puig-reig i Gironella, aquest matí han fet Casserres i Olvan", ha especificat. "Els horaris estan muntats d'acord amb els ajuntaments", ha dit també. 

"Hem combinat una flota de camions, perquè treballin de nit en uns punts i de dia en uns altres, la dinàmica és aquesta", ha comentat. Si es plantegés un canvi, ha afegit, aquesta flota no seria suficient. 

Meteorologia 

El conseller comarcal de Medi Ambient, a més, ha considerat que fer la recollida matinada és justament avantatjós en aquests municipis de la comarca per la dura meteorologia dels mesos de fred i neu. "De cara a l'hivern, ens podríem trobar que es fes de nit i que comencés a nevar, i això encara seria pitjor; de dia és diferent, ens permet tenir un major marge de maniobra, si fa mal temps, i en comptes de començar a les 6 del matí, comencem a les 9, no ha de passar res", ha apuntat. 
 

Bujols pendents de recollir aquest matí davant de les botigues del centre de Bagà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs