Botigues obertes a Berga el 12-O: unes com a protesta, altres per aprofitar el festiu comercial

El gruix d'establiments que havia aixecat persianes, no sempre per raons polítiques, ha conviscut amb comerços que eren tancats

12 d'octubre del 2018
Actualitzat el 13 d'octubre a les 0:28h
El carrer Major de Berga a mig matí, amb botigues obertes.
El carrer Major de Berga a mig matí, amb botigues obertes. | Pilar Màrquez Ambròs
Botigues obertes per la Hispanitat a Berga. Alguns comerços han treballat com si fos laborable, però malgrat que un gruix d'aquests botiguers ha explicat que ho feia per convicció i per a un 12-O "sense res a celebrar", no tothom ha apujat persianes ni tothom ho ha fet per motius polítics. En alguns punts de la ciutat hi havia força establiments oberts, però en d'altres molts comerços havien tancat. Anna Farràs de la botiga de moda Farràs ha explicat a NacióBerguedà - mentre atenia a un client - que obria per ambdós motius: per convicció, però també perquè esperava que fos un bon dia per al comerç. 

En eixos com el Passeig de la Indústria o el carrer Major, l'activitat no era frenètica, però la gent hi passejava i una part dels comerços ha obert matí i tarda. A l'entrada de Foto Luigi, un cartell anunciava que obrien el 12 d'octubre i que havien tancat l'1-O, un fet que ha confirmat Climent Escobet, responsable de l'establiment, que ha explicat que van tancar convençuts coincidint amb l'aniversari del referèndum independentista. Aquest divendres, a Berga, també han obert algunes grans superfícies com Bon Preu.
 

Anna Farràs atenia a la botiga aquest matí a Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

En altres comerços i empreses consultades els criteris eren comercials per la coincidència amb el pont del Pilar i l'important afluència de turisme de proximitat, sobretot de l'àrea metropolitana de Barcelona. En Lluís de Cal Cisteller ha explicat, per exemple, que obria concidint amb un pont llarg. Altres comerços han compartit amb aquest mateix punt de vista. Enguany el 12 d'octubre era un dels dies d'obertura comercial autoritzada per la Generalitat. 
 
A la resta del Berguedà alguns comerços també han fet horari de dia laborable, si bé en alguns pobles de l'alt Berguedà les botigues obren sempre els festius per l'important afluència de visitants. 
 

Cartell a la porta de Foto Luigi. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a