El Sopar Groc del Berguedà recapta 11.400 euros i fa una crida a la unitat sobiranista

Més de 400 persones assisteixen a l'àpat que s'ha celebrat al pavelló de Sant Jordi de Cercs

12 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 9:24h
Parlament dels familiars de presos polítics i exiliats durant el Sopar Groc del Berguedà.
Parlament dels familiars de presos polítics i exiliats durant el Sopar Groc del Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
El Sopar Groc del Berguedà, que s'ha fet aquest dijous a la nit al pavelló de Sant Jordi de Cercs, ha acollit més de 400 persones i ha sumat 11.400 euros que aniran a parar íntegres a la caixa de solidaritat per presos polítics i exiliats. L'activitat ha estat organitzada per entitats i partits polítics del Berguedà com Òmnium Cultural, l'ANC, ERC, PDECat, CUP i alguns CDR de la comarca. Meritxell Lluís, dona de Josep Rull i presidenta de l'Associació Catalana pels Drets Civils, entitat que engloba els familiars de presos i exiliats, ha estat una de les convidades a l'acte i ha acabat la seva intervenció, en finalitzar l'àpat, demanant "unitat". Un missatge que s'ha repetit en altres discursos de la nit, com el de Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural. "No ens podem permetre ni divisions ni batalles estèrils que no ens duen enlloc", ha dit Mauri. 

Meritxell Lluís ha recordat que "la diversitat és allò que ens enriqueix com a poble" però ha indicat que "la unitat és necessària perquè si nosaltres estem units, a ells, ja sigui a l'exili o a la presó, això els dona moltíssima força". També han estat a Cercs, Ferran Civit, parella de Meritxell Serret, Txell Bonet, periodista i companya de Jordi Cuixart, i Maribel Sabaté, mare d'Anna Gabriel. La presidenta de l'Associació Catalana pels Drets Civils ha fet, a més, referència a les paraules del seu espòs, el conseller Josep Rull, davant del jutge del Suprem Pablo Llarena, que s'han fet públiques aquest dijous. "En aquestes declaracions, com en les de la resta de presos que van anar a declarar, es transpira fermesa i dignitat, una fermesa i una dignitat que per moltes porres, presons i exilis, no podran coartar; la nostra dignitat com a país és impossible que la puguin empresonar", ha explicat Lluís, que ha rebut un aplaudiment eixordador.
 

Més de 400 persones han assistit al Sopar Groc del Berguedà, que ha tingut actuacions musicals. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Després de la intervenció de Meritxell Lluís, que ha donat les gràcies al públic que omplia el pavelló de Sant Jordi de Cercs, han parlat la resta de familiars de presos polítics i exiliats presents. Tots han agraït l'organització i assistència a l'activitat. Bonet i Sabaté han assistit, a més, a una recepció prèvia que s'ha fet a l'Ajuntament de Cercs, on Txell Bonet ha assenyalat que "el líder del procés és el poble, no els polítics". Tant al pavelló com al consistori, Maribel Sabaté, progenitora d'Anna Gabriel, ha destacat el seu paper com a mare i ha recordat que "el dia a dia a l'exili no és fàcil".

"L'Anna no oblida els seus orígens, ve d'una família humil, treballadora i republicana", ha dit, assenyalant que durant una època Anna Gabriel va treballar al Berguedà. Sabaté s'ha mostrat "decebuda" per "l'alta tensió al parlament" i "el trencament dels dos partits majoritaris de l'independentisme". "Ara ens veuen febles i dividits, això per ells ja és una victòria", ha assenyalat la mare de Gabriel. Sabaté també ha tingut un missatge de suport per a l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, inhabilitada durant sis mesos pel cas de l'estelada.
 

Maribel Sabaté (de groc) amb Meritxell Lluís, Txell Bonet i Ferrat Civit. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Més que patiment, hi ha moments de tristor; no sé si podré tornar a veure la meva filla a casa", ha lamentat Sabaté. "Em quedo amb les fulles dels diaris on entrevisten Jordi Cuixart, la seva serenor, el seu convenciment, el seu compromís de país, m'ajuda en moments que sento el buit de la meva filla", ha afegit. 

Marcel Mauri ha llegit unes paraules de Jordi Cuixart: "La vostra incansable solidaritat ens ajuda i ens emociona, ens fa saber que som un país que viu la protesta amb festa i transforma la por en coratge", ha apuntat. "Sabem que tot allò que sigui bo per Catalunya serà bo pels presos i no al revés, i quan arribi la sentència donarem una resposta excepcional, superant el desànim en què ens volen fer caure", ha afegit Cuixart en la carta llegida per Mauri. 
 

Una quinzena de restaurants i establiments han col·laborat al Groc del Berguedà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La col·laboració d'una quinzena de restaurants i establiments

Al Sopar Groc del Berguedà s'han servit plats elaborats per una quinzena de restaurants i establiments de la comarca i s'ha aconseguit assolir el cost zero gràcies a la participació desinteressada de tots els col·laboradors. Per exemple, els cambrers eren membres de Colònies de Borredà. El preu del sopar per persona era de 25 euros i durant l'àpat s'ha subhastat un quadre de l'artista navassenc Valentí Gubianas. Montserrat Soler, presidenta d'Òmnium Berguedà ha subratllat "el paper dels restaurants i pastissers, entre d'altres, que hi han col·laborat". Per la seva banda, l'alcalde Cercs, Jesús Calderer, ha destacat que és important organitzar actes grans fora de Berga, malgrat la seva capitalitat. 

A través de vídeo, els consellers Lluís Puig, Meritxell Serret i Toni Comín, així com el president exiliat Carles Puigdemont, han dirigit també unes paraules als presents. Han coincidit en agrair el pes d'activitats populars com els sopars grocs, "que ens donen força i coratge per seguir endavant", ha apuntat Comín. "Gràcies per no haver fallat cap dia, hi éreu l'1-O, hi heu estat aquest any i hi sereu i hi serem fins al final", ha apuntat també Carles Puigdemont. Durant el sopar hi ha hagut intervencions musicals, entre d'altres, dels Cantaires del Berguedà i de la Cobla Groga, així com de Marc Travé. També la Farsa, l'entitat teatral de Berga que celebra els 60 anys, ha pujat a l'escenari per interpretar un fragment de la seva propera obra: "El Foc de les Ginesteres" de Josep Maria de Sagarra
 

La Farsa a l'escenari del Sopar Groc. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Sopar Groc del Berguedà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Recepció prèvia celebrada a l'Ajuntament de Cercs. Foto: Pilar Màrquez Ambròs